Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) Βιοαποβλήτων» πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί δωρεάν διανομή καφέ κάδων εσωτερικού χώρου (κουζίνας 10λτ).

Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για τη διαλογή των απορριμμάτων (υπολείμματα τροφών).

Η διανομή έγινε στην πλατεία Χαλέπας απέναντι από το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., παρουσία του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας, Μιχάλη Τσουπάκη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Όπως είπε ο κ. Τσουπάκης: «Μοιράσαμε από χθες τους μικρούς κάδους, από εβδομάδα θα τοποθετηθούν και οι κάδοι στις συνοικίες. Το πρόγραμμα εξελίσσεται ήδη πάρα πολύ καλά ήδη. Εφαρμόζεται στο πλαίσιο μείωσης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και ανάκτηση περισσότερων βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων. Ένα από τα βασικότερα απόβλητα που παράγουμε είναι τα βιοαπόβλητα, κοινώς τα αποφάγια. Αν καταφέρουμε και τα διαχωρίσουμε θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα σε αυτό που λέμε διαλογή».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια προϊσταμένη διεύθυνσης περιβάλλοντος και καθαριότητας Χανίων, Κατερίνα Κατσιαγάνη, δήλωσε:

Προχωράμε την εφαρμογή προγράμματος σε περιοχές της Χαλέπας που βρίσκονται μεταξύ των οδών Προφήτη Ηλία, Μαυρογένη, Κ. Μητσοτάκη μέχρι και τον κόμβο του Πολυκλαδικού, στο Σόδι, στον Κουμπελή, στον Άγιο Ματθαίο και στις Στέρνες. Στις περιοχές αυτές, για περίπου μια εβδομάδα θα βρισκόμαστε με ενημερωτικά περίπτερα για τη διανομή του εξοπλισμού και την ενημέρωση των ανθρώπων.

Το πρόγραμμα αφορά στη χωριστή συλλογή των υπολειμμάτων των τροφών στο σημείο που παράγονται, στην εναπόθεσή τους σε κλειδωμένους καφέ κάδους, στην αποκομιδή από τον δήμο Χανίων και τη μεταφορά τους στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης για περαιτέρω επεξεργασία και παραγωγή κομπόστ. Από το καλοκαίρι του 2023 ξεκινήσαμε την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στις Δ.Ε. Κουνουπιδιανών, Σούδας, Αρωνίου και Μουζουρά και αναπτύξαμε ένα δίκτυο με περίπου 185 κάδους. Επιπλέον τον Φεβρουάριο του 2024 εφαρμόσαμε τη χωριστή συλλογή σε 25 σχολικές μονάδες αυτών των περιοχών και εφαρμόζουμε και χωριστή συλλογή πλέον και σε μεγάλους παραγωγούς.»

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook