ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ Eurokinissi

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού απλή λευκή ζάχαρη
  • 2,5 κ. γλ. αμμωνία ψησίματος σε σκόνη (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε 2,5 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ)
  • 1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό γάλα
  • 4 μεσαία αυγά
  • 1 κ. σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κρόκοι αυγών και 1 κ. σ. νερό για το γλάσο

Εκτέλεση

  • Στον κάδο του μίξερ προσθέστε τη ζάχαρη και το βούτυρο (ψιλοκομμένο) και ανακατέψτε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και αφράτο.
  • Εντωμεταξύ, ζεστάνετε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέστε την αμμωνία και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Αφήστε στην άκρη.
  • Στο μείγμα βουτύρου- ζάχαρης, προσθέτετε ένα- ένα τα αυγά, ενώ ανακατεύετε, αφήνοντας χρόνο να απορροφηθεί το καθένα, πριν προσθέσετε το άλλο.
  • Ρίξτε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα γάλακτος και αμμωνίας και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το αλεύρι, λίγο- λίγο κάθε φορά, ενώ ανακατεύετε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και η ζύμη να είναι μαλακή και όχι πολύ κολλώδης.
  • Καλύψτε τη ζύμη με λίγη μεμβράνη και αφήστε την στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας, πάρτε ένα μικρό κομμάτι ζύμης και σχηματίστε μακριά κορδόνια. Σχηματίστε τα κουλούρια με τα χέρια σας, δίνοντάς τους όποιο σχήμα θέλετε.
  • Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και τοποθετήστε τα κουλούρια, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους, καθώς θα φουσκώσουν πολύ όταν ψηθούν.
  • Σε ένα μικρό μπολ προσθέστε τους κρόκους των αυγών και 1 κουταλιά της σούπας νερό και χτυπήστε με ένα πιρούνι. Αλείψτμε με ένα πινέλο την επιφάνεια των κουλουριών και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθούν πλήρως και να ροδίσουν εξωτερικά (αλλιώς η αμμωνία δεν θα έχει εξαντληθεί πλήρως).
  • Αφήστε τα κουλουράκια να κρυώσουν εντελώς και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγή δοχεία για έως και τρεις εβδομάδες.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook