Μάλιστα για το χτύπημα στην Καλλιθέα, υπάρχει και το βίντεο που δείχνει τη στιγμή της έκρηξης της βόμβας και τη ζημιά που προκάλεσε.

Η βόμβα στην κάβα

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό: ” Στις 03:03΄ ώρα της 11-03-2024, δύο δράστες, επιβαίνοντες σε δίκυκλη μοτοσυκλέτα, προσέγγισαν την είσοδο κάβας ποτών, που βρίσκεται επί της οδού Αλεξάνδρου Πάντου στη περιοχή του Νέου Κόσμου και τοποθέτησαν Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (Α.Ε.Μ.), τον οποίο ενεργοποίησαν και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ίδια μοτοσυκλέτα και διέφυγαν. Από την έκρηξη, δεν υπήρξε τραυματισμός ατόμου από τυχαίο γεγονός και μόνο, καθώς η κάβα ποτών βρίσκεται σε οδό πρώτη παράλληλο της Λ. Συγγρού. Συνεπεία της σφοδρότητάς της προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στο κατάστημα, καθώς και σε πλήθος παρακείμενων οχημάτων και διαμερισμάτων. Από την έκρηξη του Α.Ε.Μ., σχηματίσθηκε κρατήρας με διάμετρο περίπου σαράντα επί σαράντα (40×40) εκατοστών.

Ο Α.Ε.Μ., αποτελούνταν από ισχυρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, κοινό πυροκροτητή και βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινίο (φυτίλι), ενώ η πυροδότησή του έγινε με χρήση γυμνής φλόγας. Από την έρευνα προέκυψε ότι δύο δράστες χρησιμοποιώντας την δίκυκλη μοτοσυκλέτα, μάρκας «Suzuki V-Strom», ξεκίνησαν από την οικία του Κ.Α στην Καλλιθέα και κατέληξαν στη συγκεκριμένη κάβα ποτών. Ο ένας εξ’ αυτών, αποβιβάσθηκε από την μοτοσυκλέτα, τοποθέτησε έμπροσθεν της εισόδου της κάβας ποτών τον Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (Α.Ε.Μ.) και στη συνέχεια τον ενεργοποίησε. Ακολούθως, επιβιβάσθηκε εκ νέου στην μοτοσυκλέτα, όπου τον ανέμενε ο έτερος δράστης και επέστρεψαν στο σημείο από όπου είχαν ξεκινήσει.

Από υλικό καμερών προκύπτει ότι το αυτοκίνητο, μάρκας «Peugeot 3008», ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεων, λίγη ώρα πριν την έκρηξη ξεκινάει από νυχτερινό κατάστημα, που βρίσκεται επί της οδού Πέτρου Ράλλη στο Αιγάλεω και σταθμεύει σε απόσταση μικρότερη των πενήντα μέτρων από την οικία του Κ.Α.

Μετά την έκρηξη η μοτοσικλέτα των δραστών καταλήγει και σταθμεύει πλησίον της οικίας του Κ.Α και αμέσως μετά ξεκινάει την πορεία του το αυτοκίνητο προς την περιοχή του Αιγάλεω και καταλήγει εκ νέου στο νυχτερινό κατάστημα. Με την παρέλευση μικρού χρονικού διαστήματος, φαίνεται το ανωτέρω αυτοκίνητο εξέρχεται από τις εγκαταστάσεις του ως άνω νυχτερινού κέντρου και καταλήγει στη περιοχή του Παγκρατίου και πλησίον οδού που διέμενε τότε ο Χ.Κ.

Από το σύνολο των στοιχείων της προανάκρισης προκύπτει ότι ο Κ.Α είναι ο κάτοχος της μοτ/τας (κατασχέθηκε) και ο δράστης ο οποίος τοποθετεί και ενεργοποιεί τον Α.Ε.Μ. στην κάβα ποτών ενώ ο X. K., είναι ο ενοικιαστής του οχήματος.

Η βόμβα στο βενζινάδικο στον Πειραιά

“Μεσημβρινές ώρες της 29-04-2024, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση του Τμήματος Εκβιαστών, συνελήφθησαν οι δυο κατηγορούμενοι για παράβαση των άρθρων 270 Π.Κ «Έκρηξη», 272 Π.Κ «Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών» και 378 Π.Κ «Φθορά Ξένης Ιδιοκτησίας», καθώς και του άρθρου 15 του Ν. 2168/1993 ως τροποποιήθηκε με το Ν. 3944/2011 «Διακεκριμένες περιπτώσεις του Νόμου Περί Όπλων και Εκρηκτικών Υλών» σε συνδυασμό με άρθρο 45 Π.Κ «Συναυτουργία».

Επίσης, ο ένας συνελήφθη και για παράβαση του άρθρου 167 Π.Κ. «Βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων», ενώ ο δεύτερος και για παράβαση του άρθρου 216 παρ. 2 Π.Κ. «Πλαστογραφία», πράξεις για τις οποίες αμφότεροι συνελήφθησαν.

Επιπλέον, σε βάρος του (β) εκκρεμούσαν: (α). η υπ΄αρίθμ. 49 από 30-09-2015 Διάταξη του Τμήματος Κακουργημάτων της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών και (β). η υπ’ αριθ. 5/2021 από 11-02-2021 απόφαση Πενταμελούς Εφετείου Πειραιώς, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων (4) ετών και έξι (6) μηνών, κατηγορούμενος για εκβίαση”. Στη συνέχεια αναφέρει:

“Ειδικότερα, την 03:20΄ ώρα της 08-03-2024 δύο δράστες προσέγγισαν πρατήριο υγρών καυσίμων, επί της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση στο Πειραιά, φορώντας κράνη και επιβαίνοντες σε δίκυκλη μοτοσικλέτα, χρώματος μαύρου, μάρκας YAMAHA ΤDM. Στην συνέχεια, οι δράστες τοποθέτησαν τον Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (Α.Ε.Μ.) σε γειτνιάζον οικόπεδο του πρατηρίου και, αφού τον ενεργοποίησαν, διέφυγαν επιβαίνοντας στην ίδια μοτοσικλέτα.

Από την έκρηξη δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμου, ωστόσο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, μιας και η έκρηξη έλαβε χώρα μόλις λίγα μέτρα μακριά από τις αντλίες καυσίμων. Το εν λόγω πρατήριο υγρών καυσίμων βρίσκεται σε πυκνοκατοικημένη περιοχή του Πειραιά και δεδομένου ότι η οδός Ομηρίδου Σκυλίτση είναι κεντρική με αυξημένη κυκλοφορία δεν προέκυψε αυξημένος κίνδυνος ζωής, από τυχαίο και μόνο γεγονός.

Συνέπεια της έκρηξης ήταν οι εκτεταμένες υλικές ζημιές στην πρόσοψη του πρατηρίου, σε παρακείμενα καταστήματα και διαμερίσματα, ενώ σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε οχήματα, τα οποία ήταν σταθμευμένα εντός του οικοπέδου, καθώς και κατά μήκος της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση και επί της οδού Πυθαγόρα, που περιβάλλουν τις εγκαταστάσεις του πρατηρίου.

Από την έκρηξη δημιουργήθηκε οπή στον περιμετρικό τοίχο, διαστάσεων περίπου μήκους εκατό (100) εκατοστών, ενώ παράλληλα σχηματίσθηκε κρατήρας, διαστάσεων περίπου είκοσι (20) εκατοστών βάθος και εκατόν δέκα (110) εκατοστά πλάτος.

Ο Α.Ε.Μ. αποτελούνταν από ισχυρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, κοινό πυροκροτητή και βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινίο (φυτίλι), ενώ η πυροδότησή του έγινε με χρήση γυμνής φλόγας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα οι (α) και (β) ήταν οι φυσικοί αυτουργοί της έκρηξης και για την προσέγγιση και διαφυγή τους, ως βασικό μέσο μετακίνησης χρησιμοποίησαν μια μοτοσυκλέτα YAMAHA TDM.

Επίσης, προγενέστερα και μεταγενέστερα της έκρηξης οι (α) και (β) κινήθηκαν σε δυο «σημεία αναφοράς» στο Νέο Κόσμο και στο Παλαιό Φάληρο, χρησιμοποιώντας εκτός από την ανωτέρω μοτοσυκλέτα, το αυτοκίνητο, μάρκας Seat Arona και το αυτοκίνητο, Ford Fiesta. Τα εν λόγω αυτοκίνητα ενοικίασε ο (β) από εταιρεία ενοικιάσεων με ψευδή στοιχεία. Μάλιστα, μισή περίπου ώρα πριν την έκρηξη, στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, ο (α) εξήγαγε από τον χώρο αποσκευών τον Α.Ε.Μ. και επιβιβάστηκε στην επίδικη μοτοσυκλέτα ως συνεπιβάτης με οδηγό τον (β), ενώ λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στο ίδιο σημείο απέκρυψαν την μοτοσυκλέτα”.

Συλλήψεις και έρευνες

“Ύστερα από συντονισμένη Επιχείρηση του Τμήματος Εκβιαστών μεσημβρινές ώρες της 29-04-2024 εντοπίστηκαν οι (α) και (β) να κινούνται πεζοί στον πεζόδρομο του «Πάντειου» Πανεπιστημίου. Αστυνομικοί του Τμήματος Εκβιαστών έκαναν γνωστή την ιδιότητά τους, δείχνοντας παράλληλα της Υπηρεσιακή τους ταυτότητα με σκοπό να τους ελέγξουν. Τότε, ο (α) επιχείρησε να διαφύγει τρέχοντας, πλην όμως οι Αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν λίγα μέτρα παρακάτω. Μάλιστα, κατά την ακινητοποίησή του, πρόβαλε σθεναρή αντίσταση, χτυπώντας τους Αστυνομικούς με τα χέρια και τα πόδια του.

Ο (Β) δήλωσε στους Αστυνομικούς πως ονομάζεται «D. I., από την Αλβανία», επιδεικνύοντας πλαστό διαβατήριο και άδεια ικανότητας οδηγήσεως, Αλβανικών Αρχών, τα οποία έφεραν την φωτογραφία του.

Στην συνέχεια, οδηγήθηκαν στην έδρα της Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι, όπου και συνελήφθησαν”

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook