Σε πυρετό κινητοποιήσεων βρίσκονται εργαστηριακοί γιατροί και στα Χανιά οι οποίοι αντιδρούν για το claw back και το rebate. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, έχουν φτάσει στο σημείο να εύχονται να μην κάνουν τζίρο λόγω των τεράστιων κρατήσεων του κράτους.

Αύριο θα αποφασιστεί σε πανελλαδική σύσκεψη αν θα συνεχιστεί ή όχι η αποχή και σε περίπτωση που συνεχιστεί αν θα λάβει χαρακτήρα συνεχούς ή επαναλαμβανόμενης κινητοποίησης.

Να σημειωθεί ότι οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν στο πλευρό τους και τον ιατρικό σύλλογο Χανίων ο οποίος συμπαραστέκεται στον αγώνα τους.

Σε συνέντευξη που παραχωρήθηκε σήμερα, ο εκπρόσωπος των εργαστηριακών γιατρών και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Καστρινάκης ανέφερε τους λόγους που οδήγησαν τον κλάδο τους σε κινητοποιήσεις.

Όπως είπε ο κ. Καστρινάκης: «Οι εργαστηριακοί γιατροί αντιδρούμε λόγω του συνεχούς οικονομικού στραγγαλισμού μας εξ αιτίας των μνημονιακών μέτρων που ακόμα παραμένουν και ακούγονται στους όρους claw back και Rebate

Το claw back είναι η υποχρεωτική επιστροφή των χρημάτων που θα έπρεπε να πάρουμε προς τον ΕΟΠΠΥ, ενώ το rebate είναι η κλιμακωτή έκπτωση Έτι του συνολικού τζίρου

Ο προϋπολογισμός για την εργαστηριακά εργαστήρια είναι κλειστός και ελλειμματικός και οποιοδήποτε ποσό υπερβαίνει αυτόν το προϋπολογισμό ουσιαστικά χρεώνεται στους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς.

Για να γίνει αντιληπτό το πόσο έχει οξυνθεί το πρόβλημα, να σημειώσουμε ότι το 2016 για παράδειγμα το ποσοστό ήταν 11% Την ίδια χρονιά έχουμε και εισαγωγή στη συνταγογράφηση 86 νέων κοστοβόρων εξετάσεων Χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση του προϋπολογισμού με αποτέλεσμα το 2017 να έχει φτάσει το ποσοστό του claw back το 24%, Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα όπου το ποσοστό του rebate και claw back ανέρχεται περίπου στο 70%.

Επι του τζίρου που υποβάλλουν τα εργαστήρια μας οδηγεί να αποζημιωνόμαστε το 30% περίπου της δαπάνης που υποβάλουμε

Για να γίνει πιο αντιληπτό με απλά λόγια οι ασφαλισμένοι έρχεστε Με τα παραπεμπτικά τα οποία σας θα έχουν εκδώσει γιατροί σας. Εμείς Από τη φύση της σύμβασης μας είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελέσουμε τις εξετάσεις οι οποίες αναγράφονται τα παραπεμπτικά. Έστω ότι υποβάλλουμε να πάρουμε από τον ΕΟΠΠΥ 1000 €. Με την εφαρμογή των μέτρων claw back και rebate θα πάρουμε τελικά 300ευρβ. Το τραγικό είναι ότι τα υπόλοιπα 700 περίπου που δεν θα τα πάρουμε και για να μην εμφανίσει ο ΕΟΠΥΥ έλλειμμα στον ισολογισμό του τα κατανέμει στους ιδιώτες εργαστηριακούς Ως χρέος

Έτσι έχουμε βρεθεί με ένα τεχνητό χρέος στην πλάτη μας το οποίο αγγίζει πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Για παράδειγμα ένα εργαστήριο που έχει περίπου 15 άτομα που κάνουν εξετάσεις την ημέρα Χρωστάει αυτή τη στιγμή προς τον ΕΟΠΠΥ γύρω στις 80.000 €, ενώ υπάρχουν και εργαστήρια που είναι χρέος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ το συνολικό τεχνητό χρέος που έχουμε χρεωθεί όλα αυτά τα χρόνια αγγίζει το 1,6 δισεκατομμύρια €

Από τη μία η εφαρμογή του claw back back και του rebate παράλληλα με την αποπληρωμή του τεχνητού χρέους, έχει σαν αποτέλεσμα την τεράστια έλλειψη ρευστότητας παράλληλα με ένα δυσβάσταχτο και άδικο χρέος φορτωμένο στις πλάτες μας για το οποίο δεν φέρουμε καμία ευθύνη. Απλά κάνουμε τη δουλειά μας κάνουμε αυτό που ζητάνε τα παραπεμπτικά,

Να πούμε σ’ αυτό το σημείο ότι τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι οι οποίοι είναι κοντά στη σύνταξη. Το υφιστάμενο τεχνητό το χρέος καθιστά αδύνατο Να βγουν σε σύνταξη δεδομένου ότι το ποσό αυτό να το κουβαλάνε στις πλάτες τους. Δικαίωμα δεν υπάρχει λοιπόν στη σύνταξη και όχι μόνο αυτό δεν έχουν δικαίωμα ούτε στο θάνατο. Σε συναδέλφους οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή το χρέος μετακύλησε στους κληρονόμους οι οποίοι και αποποιούνται κληρονομιές. Γι’ αυτό το λόγο και πολλοί έχουν επιλέξει ώστε να μεταφέρουν τις περιουσίες των κόπων μια ζωής στα παιδιά τους για να γλιτώσουν από την αρπαγή του τεχνητού αυτού χρέους.

Παρά την παραδοχή όλων των υπουργών που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια ότι το μέτρο είναι άδικο Και τα ιατρικά εργαστήρια είναι μη βιώσιμα όχι μόνο δεν κάνουν κάτι για την επίλυση του προβλήματος αλλά έχουν προστεθεί και νέες εξετάσεις οι οποίες πάντα έχουν την υποσημείωση ότι τυχόν υπέρβαση του προϋπολογισμού θα βαρύνει το μηχανισμό claw back. Με αυξηση claw back και χρέους Δηλαδή θα τις πληρώνουν από τις τσέπες τους οι εργαστηριακοί γιατροί.

Στους συναδέλφους ακτινολόγους δε φτάνει μόνο αυτό θεσπίστηκαν και ποιοτικά κριτήρια τα οποία κάθε άλλο παρά επιστημονικές απαιτήσεις έχουν. Οι απαιτήσεις είναι καθαρά βάση χρονολογίας μηχανήματος του και έχει ζητηθεί από το υπουργείο η επαναδιαπραγμάτευση αυτών των ποιοτικών κριτηρίων.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει ατελείωτες Κουβέντες με όλους τους υπουργούς που όλοι ζήταγαν χρόνο. Στην πραγματικότητα όμως παραμένουν άκαρπες. Να πούμε εδώ ότι το 2014 θεσπίστηκαν διαγνωστικά πρωτόκολλα από το υπουργεία παράλληλα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες τα οποία 10 χρόνια μετά κι ακόμα δεν εφαρμόζονται.

Τελειώνοντας να πούμε ότι ζητάμε Τα αυτονόητα.

1. Γνωστό εκ των προτέρων και ανακοινώσιμο ποσοστό claw back που να μην υπερβαίνει το 5% Αυτό το ποσοστό είναι το ανώτερο ποσοστό που ισχύει σε όλη την Ευρώπη Και που σε περίπτωση υπέρβασης την καλύπτει το κράτος

2. Να μπουν σ εφαρμογή οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ορθής ιατρικής συνταγογράφησης με διαγνωστικά πρωτόκολλα τα οποία έχουν νομοθετηθεί και παραμένουν ακόμα και σήμερα άγνωστο γιατί στα συρτάρια του υπουργείου, και σήμερα (άραγε εξυπηρετούνται συγκεκριμένες σκοπομότητες; Ας απαντήσει επιτέλους η διεύθυνση του υπουργείου )

3. Τη σύναψη συλλογικής σύμβασης ΕΟΠΥΥ και ΠΙΣ όπως έχει ήδη νομοθετηθεί και δεν έχει γίνει ακόμα Περιμένουμε την ύστατη στιγμή να δείξει πραγματική βούληση το υπουργείο και να λύσει το θέμα . προτάσεις έχει στα χέρια του και μάλιστα χωρίς οικονομικό κόστος. Το θέμα είναι να θελήσει. Το ερώτημα είναι γιατί δε θέλουν όλοι οι υπουργοί ως τώρα; Σε περίπτωση που δε θελήσουν σημαίνει ότι κάποιοι έχουν αλλά σχέδια για τα ιδιωτικά εργαστήρια της χωρας και ο νοών νοείτο

Ζητάμε την κατανόηση των συμπολιτών μας. Τα εργαστήρια πρέπει να είναι βιώσιμα και οι γιατροί να λειτουργούν με αξιοπρέπεια για να μπορούν να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες όπως κάνουν μέχρι και τώρα»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook