Η Χαμάς αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία της αναχώρησε από το Κάιρο, όπου διεξήγαγε συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, και βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Ντόχα του Κατάρ.

Σύμφωνα με το aljazeera, σε ανακοίνωσή της η Χαμάς αναφέρει ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα και η κατάληψη του συνοριακού περάσματος της περιοχής είχαν στόχο να εμποδίσουν τις προσπάθειες των μεσολαβητών και να κλιμακώσουν τον πόλεμο.

Επαναβεβαίωσε επίσης τη «δέσμευση και προσήλωσή της» στην τρέχουσα πρόταση εκεχειρίας.

Το Ισραήλ θα «σταθεί μόνο του» αν χρειαστεί, λέει ο Νετανιάχου

Την ίδια ώρα, σε ένα προφανές μήνυμα προς τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επιλέξει να αναστείλει ορισμένες παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε ένα βίντεο από μια ομιλία που εκφώνησε την Κυριακή για τον εορτασμό του Ολοκαυτώματος.

Στην ομιλία, ο Νετανιάχου είπε: «Καμία πίεση… δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να αμυνθεί» και να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους. «Ογδόντα χρόνια πριν, στο Ολοκαύτωμα, ο εβραϊκός λαός ήταν εντελώς ανυπεράσπιστος απέναντι σε εκείνους που επιδίωκαν την καταστροφή μας. Κανένα έθνος δεν ήρθε να μας βοηθήσει» είπε.

«Ορκίζομαι σήμερα εδώ από την Ιερουσαλήμ σε αυτή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: Εάν το Ισραήλ αναγκαστεί να σταθεί μόνο του, το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του. Αλλά ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, επειδή αμέτρητοι αξιοπρεπείς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας» συνέχισε ο Νετανιάχου.

ΟΗΕ: 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από τότε που το Ισραήλ ενέτεινε τις επιχειρήσεις του

Παράλληλα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από τις 6 Μαΐου, όταν το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης να απομακρυνθούν.

«Από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις τους στις 6 Μαΐου, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, αναζητώντας καταφύγιο αλλού, το τίμημα που πληρώνουν αυτές οι οικογένειες είναι αφόρητο», αναφέρει η UNRWA στο X, διευκρινίζοντας ότι «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές» στη Λωρίδα της Γάζας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook