Τέσσερις μήνες μετά την πρωτοποριακή εμφύτευση εγκεφαλικού τσιπ από εταιρεία του Έλον Μασκ, η Neuralink δήλωσε ότι το εμφύτευμα εμφανίζει προβλήματα στη λειτουργία του.

Το εμφύτευμα είναι σχεδιασμένο να βοηθά τους ασθενείς με παράλυση να ελέγχουν μηχανήματα χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό τους.

Η διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή της Neuralink, γνωστή ως BCI, εμφυτεύθηκε στον εγκέφαλο του 29χρονου ασθενούς Νόλαν Αρμπό τον Ιανουάριο. Ο νεαρός άνδρας, που έμεινε παράλυτος από τους ώμους και κάτω έπειτα από ατύχημα σε κατάδυση, συμμετέχει σε εξαετή δοκιμή της εταιρείας. Δεν είναι γνωστό πόσοι άλλοι συμμετέχουν.

Τον Μάρτιο η Neuralink παρουσίασε τον Αρμπό να δείχνει πώς λειτουργεί η τεχνολογία BCI. Τον είδαμε να παίζει βιντεοπαιχνίδια και εξήγησε ότι χρειάζεται απλώς φαντάζεται τον κέρσορα να κινείται εκεί που θέλει να πάει και αυτό να γίνεται.

Το τσιπ της Neuralink περιέχει 1.024 ηλεκτρόδια σε 64 νήματα – τα οποία είναι λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα- προγραμματισμένα να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη νευρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και την πρόθεση κίνησης. Στη συνέχεια στέλνουν αυτά τα δεδομένα στον υπολογιστή της εταιρείας για αποκωδικοποίηση ώστε να μετατρέπονται οι σκέψεις σε δράση.

Ωστόσο «ένας αριθμός νημάτων αποσύρθηκε από τον εγκέφαλο του Άρμπο, με αποτέλεσμα την καθαρή μείωση του αριθμού των λειτουργικών ηλεκτροδίων», ανέφερε η Neuralink. Ως αποτέλεσμα, η Neuralink δεν ήταν σε θέση να μετρήσει πόσο αποτελεσματικό ήταν το σύστημά της.

Για αυτόν τον λόγο «τροποποιήσαμε τον αλγόριθμο καταγραφής ώστε να είναι πιο ευαίσθητος στα σήματα των νεύρων, βελτιώσαμε τις τεχνικές για τη μετάφραση αυτών των σημάτων σε κινήσεις και βελτιώσαμε τη διεπαφή χρήστη», πρόσθεσε η Neuralink.

Η εταιρεία επιμένει ότι η βελτίωση θα βελτιώσει την ακρίβεια της ικανότητας του Αρμπό να ελέγχει τον δρομέα. Εξέτασε πάντως το ενδεχόμενο ακόμη και να αφαιρέσει το εμφύτευμα, αλλά το πρόβλημα που εμφανίστηκε δεν αποτέλεσε άμεσο κίνδυνο για τον Αρμπό, ανέφερε η Wall Street Journal.

Παρά το πρόβλημα, ο Αρμπό φέρεται να χρησιμοποιεί το σύστημα της Neuralink για περίπου οκτώ ώρες την ημέρα τις καθημερινές και έως και 10 ώρες τα Σαββατοκύριακα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook