Στην Κρήτη συνεδριάζει η επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η επίσημη αποστολή της επιτροπής με επικεφαλής τον Βρετανό Πρόεδρό της, Μπράϊαν Σίμπσον και η οποία αποτελείται από 17 ευρωβουλευτές από την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Ελλάδα, βρίσκεται από την Τετάρτη στη Κρήτη για να συνεδριάσει για θέματα τουρισμού, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό, όπως αυτή προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Το πρόγραμμα της αποστολής περιλαμβάνει συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων και αρχών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό αλλά και τις μεταφορές.

Τουρισμός και Πολιτισμός είναι η πρώτη θεματική ενότητα στην οποία θα εστιάσουν οι ευρωβουλευτές, σε συναντήσεις που θα έχουν με Δημάρχους και τοπικές οργανώσεις, καθώς και επισκέψεις στο νησί της Σπιναλόγκας και στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Παράκτιος, φυσιολατρικός, γαστρονομικός τουρισμός, αγροτουρισμός, τουρισμός κρουαζιέρας και μεταφορές θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων, έπειτα από επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στα Ανώγεια και τον Ψηλορείτη, στον λιμένα Ηρακλείου και στο Ενυδρείο Κρήτης (Cretaquarium), έργο το οποίο έχει συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιουνίου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με θέμα "Το μέλλον των μεταφορών και του τουριστικού τομέα στην Ευρώπη: η περίπτωση της Ελλάδας". Στη συνάντηση θα συμμετέχουν η Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα Τ. Καραπαναγιώτη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σ. Αρναουτάκης, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και των τοπικών φορέων και οργανώσεων του τουρισμού, καθώς και φορείς που σχετίζονται με τις υποδομές και υπηρεσίες μεταφορών.

Με αφορμή την επίσκεψη της επιτροπής στην Κρήτη, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος είχε κάνει και την πρόταση για τη συνεδρίαση της επιτροπής στη Κρήτη δήλωσε: "Η επίσκεψη αυτή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κρήτη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά και πολιτικά συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας. Συγκυρία που βάζει σε δοκιμασία και τον τουρισμό, τον μόνο δυστυχώς αναπτυξιακό τομέα που εισφέρει θετικά στην εθνική μας οικονομία.

Θα μας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης και να ανταλλάξουμε απόψεις με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού τουρισμού με στόχο την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητά του.

Παράλληλα θα ενημερωθούμε για τα δίκτυα μεταφορών του νησιού, τα προβλήματα, τις ανάγκες αλλά και τις προοπτικές τους, εν όψει και του υπό διαμόρφωση σχεδιασμού των μεγάλων διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών".

Το πρόγραμμα για αύριο έχει ως εξής:

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

09.00 Αναχώρηση από το ξενοδοχείο Creta Maris (check-out)

09.30-10.30 Επίσκεψη & Ξενάγηση στο CretAquarium Θαλασσόκοσμος
(Ενυδρείο Κρήτης, πρώην Αμερικάνικη Βάση, Γούρνες)

11.00-11.30 Ενημερωτική Συνάντηση με τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη, Περιφερειάρχη Κρήτης

11.30-13.30 Ενημερωτική Συνάντηση με την κα Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού

Συνάντηση Εργασίας (ανοικτή στον Τύπο & τα ΜΜΕ) με εκπροσώπους των φορέων τουρισμού και μεταφορών και θέμα «Το μέλλον των τομέων μεταφορών και τουρισμού στην Ευρώπη: η περίπτωση της Ελλάδας»

Συμμετοχή: Υπ.Πολιτισμού & Τουρισμού, Υπ.Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Υπ.Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, ΕΟΤ, ΣΕΤΕ, ΟΛΗ ΑΕ, ΚΑΗΚ Ν.Καζαντζάκης, Εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ενώσεις Ξενοδόχων Κρήτης, Εκπρόσωπος της Aegean Airlines, Εμπορικά Επιμελητήρια Κρήτης, Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Σωματεία Επαγγελματιών Ξεναγών, Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Αναπτυξιακές Εταιρίες, Εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

ΕΒΕΗ: Εμπορικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου
Αίθουσα «Καστελλάκη»
Κορωναίου 9, 71202, Ηράκλειο Κρήτη

Ελαφρύ γεύμα προσφορά της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου

μ.μ. Μεμονωμένες Αναχωρήσεις πτήσεων επιστροφής