Την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου θα λάβει την ερχόμενη εβδομάδα το σχέδιο νόμου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως προανήγγειλε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Ο κύκλος του διαλόγου, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση να προηγηθεί του νομοσχεδίου, συνεχίστηκε την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, με τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με το προεδρείο του ΤΕΕ παρουσία και των συναρμόδιων υπουργών Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, και Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα, και αργότερα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, ο οποίος συνόδευσε τα προεδρεία των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Επιμένει στην κατάργηση των κατώτατων αμοιβών των μηχανικών ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ωστόσο αφήνει ένα περιθώριο εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, με την καθιέρωση μιας νόμιμης αμοιβής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των έργων και η συνέχιση των ασφαλιστικών ταμείων.

Πάντως, στη χθεσινή πρώτη συνάντηση που είχε για τη νομοθετική ρύθμιση του ανοίγματος των «κλειστών» επαγγελμάτων, ο υπουργός Οικονομικών με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Χρήστο Σπίρτζη, στην οποία παραβρέθηκαν και οι αρμόδιοι υπουργοί Υποδομών και ΠΕΚΑ, δεν υπήρξε συμφωνία.

Παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι δεν νοείται άνοιγμα «κλειστών» επαγγελμάτων με τη διατήρηση των κατώτατων αμοιβών με οποιονδήποτε τρόπο, ενδεχόμενο άλλωστε με το οποίο είναι βέβαιο ότι θα διαφωνήσει και η τρόικα.

Ωστόσο, συμφωνήθηκε να επαναληφθεί η συνάντηση στις επόμενες ημέρες και ο υπουργός Οικονομικών έδωσε στον πρόεδρο του ΤΕΕ ένα κείμενο με τις προτάσεις του, προκειμένου να μελετηθεί από τον τεχνικό κόσμο ώστε να υπάρξει συμφωνία στα βασικά σημεία.

Σε αυτό υπογραμμίζεται η ανάγκη να καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές των μηχανικών και να συμφωνηθεί η εφαρμογή ενδεικτικής τιμής, ένα είδος τιμής αναφοράς με βάση την οποία θα γίνονται οι κρατήσεις στα Ταμεία των μηχανικών, τα οποία, σε διαφορετική περίπτωση, θα καταρρεύσουν, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται η ποιότητα των έργων.

Με δεδομένο ότι η κατάργηση των κατώτατων αμοιβών αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το σύνολο των μηχανικών της χώρας, αποφάσισαν, με πρωτοβουλία του ΤΕΕ, να προχωρήσουν στην εμπλοκή όλων των διαγωνισμών την προσεχή Τρίτη, ενώ, μία ημέρα που θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα, θα κλείσουν το Ταμείο του ΤΣΜΕΔΕ .

Σημειώνεται ότι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και του ευρύτερου τομέα των υπηρεσιών είναι από τις βασικές κατευθύνσεις για την κυβέρνηση του μνημονίου.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση θα ετοιμάσει νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που θα άρει τα εμπόδια ανταγωνισμού στην επιχειρηματικότητα και στο εμπόριο των κλειστών επαγγελμάτων.

Η νομοθεσία που θα υιοθετηθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, θα επικεντρώνεται στα επαγγέλματα με υψηλό οικονομικό αντίκτυπο -συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ορκωτών λογιστών, φαρμακοποιών και άλλων υπηρεσιών, ανάλογα με την περίσταση.

Για άλλα επαγγέλματα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άρση των περιττών περιορισμών, σύμφωνα με τις ορθές νομικές πρακτικές.

Για να καθοριστεί αν συντρέχουν λόγοι αναγκαιότητας για το άνοιγμα ενός επαγγέλματος, θα λαμβάνονται υπόψη οικονομικοί λόγοι και θα επιζητείται η συμφωνία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Απώτατος στόχος της μεταρρύθμισης είναι η επίτευξη των βέλτιστων πρακτικών της Ε.Ε.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook