Χωρίς την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης και σε ξεχωριστό εκκαθαριστικό, επανέρχονται τα χαράτσια για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ. Κι αυτό διότι η ΔΕΗ διαπίστωσε ότι πέρυσι χιλιάδες πολίτες, λόγω του ότι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), κι εφόσον δεν τους δινόταν η δυνατότητα να πληρώσουν μόνο για το ρεύμα, άφησαν τους λογαριασμούς απλήρωτους, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να έχει σημαντική ζημία.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην διάρκεια σύσκεψης η οποία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και της διοίκησης της ΔΕΗ ενδεχομένως.

Με στόχο την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα ύψους άνω των 2,2 δισ. ευρώ στον φετινό Κρατικό Προϋπολογισμό, η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην αποκόψει τελικά την είσπραξη του Ειδικού Τέλους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων, καθώς δέχεται εισηγήσεις πως μόνο έτσι μπορεί στην πράξη να εξασφαλιστεί η έγκαιρη είσπραξη του φόρου.

Σε τέτοια περίπτωση, η αποστολή των ειδοποιητηρίων του ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012 θα γίνει και πάλι μέσω των εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν έχει λυθεί εάν θα δοθεί τελικά η δυνατότητα αποπληρωμής του Τέλους σε 6 διμηνιαίες δόσεις, αντί σε 5 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Εξετάζεται όμως η πρόταση της ΔΕΗ για έκδοση και αποστολή ξεχωριστού εντύπου για την είσπραξη του Ειδικού Τέλους. Το ξεχωριστό αυτό έντυπο το οποίο θα περιλαμβάνει μόνο το ποσό του οφειλόμενου ΕΕΤΗΔΕ προτείνεται να αποστέλλεται στον ίδιο φάκελο με το έντυπο του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε οι καταναλωτές να παραλαμβάνουν σε έναν φάκελο και τα 2 ειδοποιητήρια.

Επιπλέον, το οφειλόμενο ΕΕΤΗΔΕ το οποίο θα αναγράφεται στο ξεχωριστό ειδοποιητήριο θα μπορεί να εξοφληθεί και στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ, ώστε να απεξαρτηθεί η ΔΕΗ από την υποχρέωση να το συνεισπράττει ταυτόχρονα με την εξόφληση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος.

Έτσι η καταβολή του Ειδικού Τέλους δεν θα αποτελεί πλέον προϋπόθεση για να θεωρείται εξοφλημένος ολόκληρος ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα πρώτα ειδοποιητήρια για το Τέλος του 2012 εκτιμάται ότι θα αποσταλούν το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες για το 2012 η ΔΕΗ θα στείλει στους πολίτες ένα ειδικό εκκαθαριστικό με το ποσό που αντιστοιχεί στο φόρο ακινήτων ξεχωριστά από τον υπόλοιπο λογαριασμό ρεύματος.

Οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές ακινήτων που θα παραλάβουν το συγκεκριμένο εκκαθαριστικό θα έχουν τη δυνατότητα να το εξοφλήσουν σε δόσεις είτε στα γραφεία της ΔΕΗ είτε στις τράπεζες είτε στα ταχυδρομεία.

Σήμερα, προβλέπεται η εξόφληση του τέλους να γίνει σε 5 δόσεις, ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί σε 9 ο αριθμός των δόσεων.

Από το ΕΕΤΗΔΕ η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει περίπου 3 δισ. ευρώ. Όμως λόγω του γεγονότος ότι η αποπληρωμή θα γίνει σε δόσεις είναι πιθανόν το 2012 να εισρεύσουν στα Δημόσια έσοδα λιγότερα χρήματα.

(protothema.gr-in.gr)