Ο περιφερειακός σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Κρήτη θα έχει εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, δήλωσε κατηγορηματικά στο Flashnews.gr, ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

\”Θεωρώ ότι το θέμα την φετινή χρονιά πρέπει να λήξει. Δεν πάει άλλο\” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Αρναουτάκης.

Η συνέντευξη στο Flashnews.gr

Ναπ.Σ.Κε Περιφερειάρχα, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια έντονη κινητικότητα σε ότι αφορά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη. Θα υλοποιηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και με ποιόν τρόπο;

Στ.Αρναουτάκης : \” Θα δούμε τον Περιφερειακό σχεδιασμό , όπου ενδεχομένως χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις . Ήδη έχει υποβληθεί η μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, που αυτή την στιγμή είναι στις υπηρεσίες μας για να μας δώσουν την τελική εισήγηση και μετά μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση θα συνεργαστούμε για να βγάλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Δεν μπορεί να πάει άλλο όπως είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη. Θα έχουμε πρόστιμα, τα πρόστιμα πρέπει να τα πληρώνουν οι δήμοι , εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης και των στερεών και των υγρών αποβλήτων. Να δούμε πως εκμεταλλευόμαστε τους Ευρωπαικούς πόρους και η φετινή χρονιά θα είναι κρίσιμη και καθοριστική για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
\”

Ναπ.Σ. : Όμως και στο θέμα της μελέτης του ΕΜΠ για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη έχουν εκφραστεί αντικρουόμενες απόψεις και αρκετές αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις :

Στ.Αρναουτάκης : \”Δεν θα πάμε ούτε υπερ της μιας , ούτε υπερ της άλλης πλευράς. Θα διαβουλευτούμε, με τους πολίτες, με την τοπική αυτοδιοίκηση, με το περιφερειακό συμβούλιο , θα κλειστούμε μέσα για να βγάλουμε αποτέλεσμα. Δεν έχουμε κανένα ρόλο στην Κρήτη να είμαστε αιρετοί, είτε περιφερειάρχες, είτε δήμαρχοι , εάν δεν δώσουμε λύση. Είναι πολιτικό το θέμα και θα την δώσουμε.\”

Ναπ.Σ. : Χθες κάνατε αρκετά σκληρές δηλώσεις αναφορικά με την διαμάχη που έχει προκύψει στο θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων απο την Ιεράπετρα στον Αγ.Νικόλαο και μάλιστα είπατε πως υπάρχει κίνδυνος στην εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού.

Στ.Αρναουτάκης : \” Όταν πηγαίνει ο Περιφερειάρχης και ο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ένα δημοτικό συμβούλιο και δεν αναφέρεται καν ότι έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ, αυτό θεωρώ ότι δεν είναι σωστό. Για να μην πω άλλη λέξη. Εμείς θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να έχουμε 29 εκατομ ευρώ από το Ταμείο Συνοχής και να κινδυνεύει να τα πληρώσει η χώρα από εθνικούς πόρους γιατί δεν ολοκληρώνεται ένας σχεδιασμός που ισχύει από το 2006. Άρα μπορούν οι δύο δήμοι να τα βρουν και τα είχαν βρεί και μείς μαθαίνουμε από το ΣτΕ ότι έχει υποβληθεί ένστανση.\”

Flashnews.gr/Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook