Διαδηλώσεις υπέρ της παραίτησης του Τυνήσιου προέδρου Ζίνε ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι λαμβάνουν χώρα από το πρωί της Παρασκευής στο κέντρο της Τύνιδας, έπειτα από το διάγγελμα του προέδρου το βράδυ της Πέμπτης. Ο Μπεν Άλι διέταξε παύση πυρός εναντίον πολιτών, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα κύματα διαμαρτυρίας που εξελίσσονται σε βίαιες συγκρούσεις τον τελευταίο μήνα.

Το πλήθος των διαδηλωτών απωθήθηκε από την αστυνομία για να μην προσεγγίσει το υπουργείο Εσωτερικών. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του προέδρου της χώρας, ζητώντας την παραίτησή του.

Η αιματηρή εξέγερση των Τυνήσιων έχει μέχρι τώρα στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 66 ανθρώπους, σύμωνα με τα στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ο επί 23 χρόνια πρόεδρος της χώρας, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, απηύθυνε το βράδυ της Πέμπτης διάγγελμα στους πολίτες, για τρίτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησαν οι ταραχές.

Ο Ζίνε ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι είπε ότι δεν θα παραμείνει ισόβιος πρόεδρος και θα φύγει από το αξίωμα στο τέλος της θητείας που διανύει, το 2014. Έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τη χρήση πραγματικών πυρών εναντίον διαδηλωτών, υποσχέθηκε ελευθερία του Τύπου – κάτι για το οποίο είχε κατακριθεί έντονα από τις ΗΠΑ – και δεσμεύτηκε να μειωθούν οι τιμές της ζάχαρης, του γάλακτος και του ψωμιού. Ο πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης ελεύθερη πρόσβαση στο Ίντερνετ, κάτι που έπειτα από λίγες ώρες εφαρμόστηκε, αφού ιστοσελίδες που ήταν μπλοκαρισμένες άνοιξαν.

\”Η σημερινή κατάσταση απαιτεί βαθιές αλλαγές\”, δήλωσε ο Τυνήσιος πρόεδρος.

Η αντιπολίτευση υποδέχτηκε θετικά τις δηλώσεις ενώ δεκάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την Πέμπτη το βράδυ, παρά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί από τη νύχτα της Τετάρτης.

enet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook