Εκπροσωπώντας την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και το Οικουμενικού Πατριαρχείου στις κοινές δραστηριότητες τους, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της φτώχειας, Ο Δρ Λουκά Ανδριανός, υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ) της ΟΑΚ, συμμετείχε σε τέσσερα συνεχόμενα συνέδρια με το παραπάνω θέμα τον περασμένο μήνα.

Μετά από πρόσκληση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου με θέμα τηn οικολογική θεολογία και περιβαλλοντική ηθική «Inter-ecothee» ταξίδεψε μαζί με τον πρώην Διευθυντή της ΟΑΚ, Δρ. Αλέξανδρο Παπαδερό στο Βανκούβερ του Καναδά, από στις 1 έως  5 Ιουνίου 2012, για να μιλήσει για την απληστία και την περιβαλλοντική ηθική. Το συνέδριο Inter-ecothee είναι μια επέκταση του καθιερωμένου συνεδρίου «ecothee» το οποίο διοργανώνει το ΙΘΟ της ΟΑΚ κάθε τρία χρόνια από το 2008.

Αμέσως μετά τον Καναδά, Ο Δρ. Ανδριανός, ταξίδεψε στη Λισαβόνα για να λάβει μέρος στο 3ο   Καθολικό-Ορθόδοξο Ευρωπαϊκό φόρουμ με θέμα την «οικονομική κρίση και φτώχεια στην Ευρώπη»  από στις 5 έως 8 Ιούνιου 2012. Ο Mητρόπολίτης Γεννάδιος  Σασσίμων του Οικουμενικού Πατριαρχείου μαζί με τον ομολογό του Καρδινάλιο Peter Erdo, πρόεδρο του συμβούλιου των Καθολικών επισκοπών της Ευρώπης, καθοδήγησαν τις συζητήσεις πάνω στις αίτιες και τις εναλλακτικές λύσεις για την οικονομική κρίση. Ο Δρ. Ανδριανός επεσήμανε την ανάγκη για αντίσταση στον υλιστικό ατομικισμό και την αναβίωση  των πνευματικών και κοινωνικών αξιών ώστε να περιοριστούν η υπερκατανάλωση και η άδικη συσσώρευση του πλούτου στα χέρια των λίγων εις βάρος των αδύναμων και του περιβάλλοντος.

Δέκα μέρες μετά, έλαβε μέρος στο διεθνές φόρουμ του Παγκόσμιου Συμβούλιου Εκκλησιών (ΠΣΕ-WCC) με θέματα που αφορούν  τη «Φτώχεια, τον Πλούτο και την Οικολογία» (WCC-AGAPE Global Forum on Poverty, Wealth and Ecology) στην πόλη του Μπόγκορ της Ινδονησίας από τις 18 έως τις 22 Ιουνίου 2012. Στο συνέδριο αυτό, το οποίο αποτέλεσε την κορύφωση των εργασιών των ειδικών στα θεολογικά, κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντολογικά, συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκκλησιών και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Δρ. Κωνσταντίνος Κενανίδης και ο Δρ Λουκάς Ανδριανός προσκλήθηκαν για να μιλήσουν περί της ηθικής και της απληστίας.

Στο ίδιο πλαίσιο εργασιών, τον επόμενο Σεπτέμβριο από στις 27 έως και  τις 30 του μηνός, θα λάβει χώρα στην ΟΑΚ στο Κολυμβάρι,  το διεθνές συνέδριο με θέμα «Βιώσιμες Εναλλακτικές Προτάσεις για τον Περιορισμό της Φτώχειας και Οικολογική Δικαιοσύνη (SAPREJ: Sustainable Alternatives for Poverty Reduction and Ecological Justice). Είναι μια νέα πρωτοβουλία του ΙΘΟ της ΟΑΚ για ένα συνέδριο αποτελούμενο από 50 περίπου ειδικούς από διάφορες χώρες του κόσμου. Το συνέδριο θα είναι  στην αγγλική γλώσσα και προσκαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με την ΟΑΚ στο τηλέφωνο 2824022500 ή με email στο [email protected] (Δρ. Λουκάς Ανδριανός) ή να επισκεφτούν τις ιστοσελίδες  www.oac.gr και  http://saprej2012.webs.com/

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook