Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ξεκινήσει διάλογο για τις απαιτούμενες θεσμικές παρεμβάσεις, που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση των φυλακών και θα λειτουργήσουν με γνώμονα τη δημόσια ασφάλεια.

Τα παραπάνω δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κώστας Καραγκούνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ιωάννη Λαγού, για τις συνθήκες στις φυλακές.

Ο υφυπουργός αναγνώρισε την υπερπληθώρα των κρατουμένων σε σχέση με τις δυνατότητες των σωφρονιστικών καταστημάτων, όπως επίσης και τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι υπηρετούν. «Εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες, πράγματι. Είναι ήρωες» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, όσον αφορά τις ελλείψεις προσωπικού, ο κ. Καραγκούνης ανέφερε ότι ενώ το υπουργείο είχε προϋπολογισμό 920 εκατομμύρια ευρώ, σήμερα έχει περιοριστεί στα 530 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 480 είναι για μισθοδοσία.

Παράλληλα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δημιουργίας νέων σωφρονιστικών καταστημάτων και επισήμανε ότι ήδη με τον Ν. 3904/2010 έχουν αποφυλακιστεί 1.134 άτομα εκτιμώντας ότι και με την υπουργική απόφαση για τους όρους μεταγωγής στις αγροτικές φυλακές θα υπάρξει αποσυμφόρηση.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης, αλλά και στα προβλήματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων, πολλοί από τους οποίους εργάζονται 13 και 14 ημέρες συνεχόμενα χωρίς ρεπό ελλείψει προσωπικού. Όπως εξάλλου πρόσθεσε, «γάγγραινα» είναι οι λαθρομετανάστες που σήμερα αποτελούν το 70% των κρατουμένων και απαιτούνται δραστικές λύσεις.

Ειδικά, πάντως, για το θέμα των προσλήψεων ο κ. Καραγκούνης ανέφερε ότι το υπουργείο προχωρά, ώστε να προχωρήσουν και οι προσλήψεις που απαιτούνται για να λειτουργήσει το σύστημα.

 

protothema.gr