Εντατικές είναι οι προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων προκειμένου να ξεπεραστούν οι ενστάσεις και να συμφωνηθεί το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014, το οποίο αναμένει να παραλάβει η τρόικα το συντομότερο δυνατόν.

Οι διαβουλεύσεις αρχίζουν το πρωί της Δευτέρας με συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση, προκειμένου να καταλήξουν στις περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ.

Θα ακολουθήσει σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κατά την οποία θα συζητηθούν οι εναλλακτικές προτάσεις των κομμάτων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση πριν από την σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «3» έχουν συμφωνήσει σε μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ και απομένει 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το είδος και η ένταση των ενστάσεων και των επιφυλάξεων που διατυπώθηκαν από τον Ευ.Βενιζέλο και τον Φ.Κουβέλη στην προηγούμενη «σύσκεψη κορυφής» δεν επιτρέπει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας ότι η απογευματινή σύσκεψη θα είναι και η τελευταία.

Πάντως, η τρόικα δεν πρόκειται να φύγει από την Αθήνα, έως ότου «κλείσει» το πακέτο των μέτρων και της παραδοθεί ο αναλυτικός κατάλογος των περικοπών.

Ποια είναι τα αγκάθια

Συντάξεις

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για τις επικουρικές, πλαφόν 2.300 ευρώ για το άθροισμα των συντάξιμων αποδοχών, μαχαίρι στις διπλές συντάξεις, περικοπές 10% - 15% στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, ψαλίδι 30 ευρώ στις μηνιαίες συντάξεις του ΟΓΑ

Μισθοί

Ενιαίο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ από 1-1-2013, φαίνεται να γλιτώνουν την κατάργηση τα «υπολείμματα» 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

Εφάπαξ

Μείωση έως 40% σε όλα τα ελλειμματικά ταμεία και 22,67% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Επιδόµατα

Γλιτώνουν τις περικοπές μόνο ΕΚΑΣ και επίδομα ανεργίας. Εισοδηματικά κριτήρια για όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα με στόχο εξοικονομήσεις 3 δισ. ευρώ

Υγεία

Απορρίφθηκε η πρόταση για επιβολή πλαφόν ιατροφαρμακευτικής κάλυψης 1.500 ευρώ ανά ασφαλισμένο. Συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ενοικίαση νοσοκομείων σε ιδιώτες, νέες παρεμβάσεις στα φάρμακα

Παιδεία

Δίδακτρα από 200 ευρώ έως και 2.000 ευρώ τον χρόνο για αιώνιους φοιτητές και μεταπτυχιακούς, συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών.

 

in.gr