Μόνο το 34% των Ιταλών θα πάει φέτος διακοπές, σύμφωνα με έρευνα της ένωσης καταναλωτών Federconsumatori. Oι υπόλοιποι σχεδιάζουν να μείνουν στις πόλεις ή να προγραμματίσουν μονοήμερες εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς.

Η Federconsumatori κατέγραψε, παράλληλα, συνεχή άνοδο των τιμών, κυρίως σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες που συνδέονται με τον ελεύθερο χρόνο.

Ενδεικτικά, το κόστος των εισιτηρίων για την είσοδο σε διάφορα ιταλικά μουσεία έχει αυξηθεί την τελευταία πενταετία κατά 56%.

Μια ημέρα σε πάρκο διασκέδασης για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων με κατανάλωση σάντουιτς από το σπίτι, κοστίζει περίπου 90 ευρώ. Η αύξηση του κόστους από το 2007 είναι 25%.

Ακόμη και σε περίπτωση παραμονής εντός των τειχών των ιταλικών πόλεων, στα πάρκα-πνεύμονες πρασίνου που βρίσκονται κοντά σε διάφορα ιστορικά κέντρα, τα έξοδα είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα.

Η ενοικίαση ποδηλάτων για τέσσερα άτομα, η παρακολούθηση μιας ταινίας σε κάποιο θερινό κινηματογράφο και ένα γεύμα σε καφέ -μπαρ, η δαπάνη φθάνει και πάλι τα 86 ευρώ.

«Όποιος δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του τόσο μεγάλα έξοδα θα πρέπει να βρει φθηνές και έξυπνες εναλλακτικές» λύσεις, υπογραμμίζει η ιταλική ένωση καταναλωτών.

Προτείνει ενδεικτικά τις δημοτικές δανειστικές βιβλιοθήκες, που διαθέτουν κλιματισμό, και είναι εντελώς δωρεάν αν εξαιρέσει κανείς τα πέντε ευρώ της εγγραφής.

Όσο τουλάχιστον συνεχίζουν να λειτουργούν, διότι με την συνεχή διόγκωση των ελλειμμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης -η δεύτερη δόση του φόρου ακινήτων, για το λόγο αυτό, πρόκειται να αυξηθεί μέχρι και κατά 70%-, τίποτα δεν μπορεί πλέον να θεωρείται βέβαιο…

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook