Μπορεί η Σλοβενία να είναι μια μικρή χώρα, ωστόσο η είδηση της υποβάθμισής της από τον οίκο Moody\’s δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο ακατάλληλη στιγμή, καθώς η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση από τις αγορές και η ΕΚΤ έθεσε ως προϋπόθεση για την αγορά κρατικών ομολόγων την υπαγωγή της αντίστοιχης χώρας σε μηχανισμό στήριξης.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Σλοβενίας μειώθηκε από το A2 στο Baa2, μια κλίμακα δηλαδή που αποτρέπει τους επενδυτές, ενώ η προοπτική της χαρακτηρίστηκε ως «αρνητική». Οι τράπεζες της Σλοβενίας είναι στο «κόκκινο» με τρύπα περί τα 8 δισ. ευρώ και το επιτόκιο των κρατικών ομολόγων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Ηδη από τις αρχές Ιουλίου η χώρα είχε εμφανιστεί ως πιθανή υποψήφια για υπαγωγή σε μηχανισμό διάσωσης.

Είναι, δε, πολύ πιθανό τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζές της να χρειαστούν σύντομα κρατική «ένεση» ρευστότητας ύψους 2%-8% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Σλοβενία δύσκολα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις πιέσεις μόνη της και θα υποχρεωθεί να αναζητήσει καταφύγιο στους δανειστές της Ευρωζώνης. Μένει ίσως να διευκρινιστεί εάν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας για να χρηματοδοτήσει μόνο το τραπεζικό της σύστημα ή θα αναγκαστεί να υπαχθεί σε συνολικό μηχανισμό στήριξης υπογράφοντας το σχετικό μνημόνιο.

Οσο κι αν τα χρήματα που θα απαιτηθούν για τη διάσωση της Σλοβενίας είναι λίγα σε σύγκριση με τις ανάγκες χωρών όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, αρχίζει να υπάρχει… συνωστισμός στα ταμεία στήριξης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ESM δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου -εφόσον το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο δεν εγείρει αντιρρήσεις- και θα αργήσει να φτάσει στο πλήρες εύρος των οικονομικών του δυνατοτήτων, η κατάσταση αρχίζει να μυρίζει «μπαρούτι».

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook