Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Χίο. Η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο έχει κάνει στάχτη πάνω από 70.000 στρέμματα δάσους. Τις τελευταίες ώρες τo πιο επικίνδυνα μέτωπο είναι στο παραδοσιακό χωριό Πυργί, ενώ την επιχείρηση της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που προκαλούν αναζωπυρώσεις. Η φωτιά συνεχίζει στις περιοχές Ανάβατο- Προβατά, Λιθί Καρύντα, στα Μαστιχοχώρια Καλαμωτή Πυργί Ολύμποι. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με τη συμβολή 5 εναέριων μέσων που έχουν ήδη ξεκινήσει τις ρίψεις.

Στην υπόλοιπη χώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στην Άνδρο, στην περιοχή Κοχύλου, στο Μονόπετρο Μαγνησίας, στη Ζάκυνθο, στην Έξω Χώρα και στις Ορθονιές, στη Λακωνία στις περιοχές Δρύαλος και Σκουτάρι Γυθείου. Τέλος σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά που ξέσπασε στη Μεσσηνία στη θέση Πηγάδια

Τα ξημερώματα της Δευτέρας η φωτιά που ξέσπασε στη Χίο έφθασε στον κάμπο των Αυγωνύμων. Οι πυροσβέστες καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, κατάφεραν την τελευταία στιγμή να κρατήσουν έξω από το χωριό των Αυγωνύμων τις φλόγες και έτσι αυτές σταμάτησαν στα πρώτα σπίτια έξω από το χωριό.Παρόλα αυτά στάχτη έγιναν αγροικίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις μέσα στον κάμπο των Αυγωνύμων με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή.

Την ίδια ώρα το 1/3 περίπου των μαστιχόδενδρων έχουν καεί, την περίοδο που ξεκινά η συγκομιδή.

Όπως αναφέρει και η ηλεκτρονική έκδοση www.politischios.gr πάνω από 70.000 στρέμματα είναι ο πρώτος απολογισμός του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς. Αυτή είναι η πρώτη επίσημη εκτίμηση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, έτσι όπως εκφράστηκε στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου και τελείωσε τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Από τύχη σώθηκε η Ελάτα αφού τελευταία στιγμή το πύρινο μέτωπο άλλαξε φορά και απομακρύνθηκε από το χωριό.

Οι επίγειες δυνάμεις δίνουν έναν πραγματικά δύσκολο αγώνα κόντρα στον ισχυρό αέρα που πνέει μέχρι και 8 μποφόρ δυναμώνοντας διαρκώς το πύρινο μέτωπο που απειλεί τα πάντα στο πέρασμά του.

Στη διαδικασία της πυρόσβεσης αυτή τη στιγμή επιχειρεί σύσσωμη η Π.Υ. Χίου, συνεπικουρούμενη από πεζοπόρα τμήματα από Σάμο, Μυτιλήνη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντική είναι η προσπάθεια των εθελοντικών οργανώσεων του νησιού αλλά και των κατοίκων που ρίχνονται σε αυτή την άνιση μάχη με όσα μέσα διαθέτουν.

Στις 11.00 κατέπλευσε στον λιμένα των Μεστών το αρματαγωγό \”Σάμος\” του Πολεμικού Ναυτικού που μετέφερε 16 Πυροσβεστικά οχήματα από μονάδες του Λεκανοπεδίου της Αττικής καθώς και πεζοπόρα τμήματα.

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, μετέβη στο νησί ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, για να συντονίσει τη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, εκεί που τους ζητείται από την Πυροσβεστική.

Λόγω του καπνού, οι κάτοικοι των χωριών Βέσσα και Έλατα έχουν εκκενώσει προληπτικά τις οικίες τους, ενώ μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου Συκούση, προκειμένου η πυρκαγιά να μη μπει μέσα στο χωριό. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του χωριού κ. Ποδιάς, τα τέσσερα πυροσβεστικά μαζί με τους κατοίκους, περιμένουν τη φωτιά να πλησιάσει το δρόμο αφού η πρόσβαση προς το μέτωπο είναι αδύνατη.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook