Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ ανακοίνωσε ότι κλήθηκε σε ανάκριση από την αστυνομία, η οποία τον κατηγορεί πως την περασμένη Παρασκευή -όταν προσήχθη κατά τις διαμαρτυρίες για την καταδίκη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot- δάγκωσε έναν αστυνομικό.

Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία -η οποία επισύρει ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών σε στρατόπεδο εργασίας- και τονίζει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για παράνομη σύλληψη και κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομία.

«Πρέπει να με ανακρίνουν για την υποτιθέμενη επίθεση σε έναν αστυνομικό. Στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν θα αρχίσει ποινική έρευνα σε βάρος μου» αναφέρει ο Κασπάροφ σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε από τον δικτυακό του τόπο (Kasparov.ru).

Ο Κασπάροφ συνελήφθη την Παρασκευή στη Μόσχα στη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot μετά την καταδίκη τριών μελών του σε φυλάκιση δύο ετών επειδή τραγούδησαν σε καθεδρικό ναό μια «πανκ προσευχή» κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βάσει της ρωσικής νομοθεσίας, η επίθεση σε αστυνομικό τιμωρείται με ποινές από πρόστιμο 200.000 ρουβλιών (περίπου 5.000 ευρώ) μέχρι φυλάκιση πέντε ετών σε στρατόπεδο εργασίας.

«Στα πολυάριθμα βίντεο που κυκλοφορούν στο Ίντερνετ μπορεί κανείς να δει ότι αστυνομικοί με συνέλαβαν τη στιγμή που μιλούσα σε δημοσιογράφους και πως στη συνέχεια με χτύπησαν» δήλωσε ο Κασπάροφ.

«Πολλά βίντεο και φωτογραφίες διαψεύδουν τις αστυνομικές κατηγορίες εναντίον μου και ότι δήθεν επιτέθηκα σε αστυνομικό και τον δάγκωσα στο χέρι» γράφει ο Κασπάροφ και προσθέτει ότι «αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και σε οποιαδήποτε ελεύθερη χώρα που διαθέτει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα απορρίπτονταν αμέσως».

 

in.gr