Η πορεία της ερχόμενης σοδειάς ελαιολάδου στην Κρήτη, καθορίστηκε μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό από τις μεγάλες θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού οι οποίες φαίνεται να καθήλωσαν κυριολεκτικά τον Δάκο αλλά παράλληλα έπληξαν σημαντικά και την παραγωγή.
Πράγματι, ο Δάκος με τις συνεχείς ζέστες έπαθε κυριολεκτική πανωλεθρία η οποία, όπως λέει ο παλιός έμπειρος στην Δακοκτονία Γεωπόνος Κώστας Νικηφοράκης, πιθανώς να έχει επιπτώσεις και στην επόμενη χρονιά. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις πληροφορίες των υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες οι δακοσυλήψεις μέχρι στιγμής, είναι σημαντικά μειωμένες έως ανύπαρκτες στις χαμηλές ζώνες.
Αντίθετα, η παραγωγή φαίνεται να δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα από την επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών αφού ο ελαιόκαρπος σε όλους σχεδόν τους μη αρδευόμενους ελαιώνες του νησιού αφυδατώθηκε και συρρικνώθηκε σε τέτοιο βαθμό που σχηματισμός λαδιού σε αυτόν, που αρχίζει από αυτή την περίοδο να είναι πρακτικά αδύνατος. Οι ελπίδες επομένως στηρίζονται πλέον στις πρώτες βροχές του φθινοπώρου αν βέβαια έρθουν και αυτές στην ώρα τους. Γιαυτο η άρδευση, όπου μπορεί να γίνει, θα αποβεί πολύ χρήσιμη.
Πάντως, σε ότι αφορά την Δακοκτονία, οι δολωματικοί ψεκασμοί που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ήταν αρκετά μειωμένοι και επομένως «ανταποκριθήκαν» στις περικοπές που ζητά η Τροικα! Ωστόσο αρκετοι παραγωγοι θορυβημενοι από την ανεπαρκεια του όλου συστήματος φαίνεται ότι προχώρησαν σε ψεκασμούς κάλυψης η και δολωματικους που μάλλον δεν χρειάζονταν.. Σωστό θα ηταν όπως μας είπε ο αρμόδιος της Περιφέρειας Κρήτης, Γεωπόνος κ. Νικ. Μαυράκης οι παραγωγοί πριν προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες να ζητούν την γνώμη των υπηρεσιών.
Ανεξάρτητα όμως από το αν ο καιρός τελικά δώσει την λύση για φέτος, το πρόβλημα της Δακοκτονιας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά. Οι προτάσεις που ο ΣΕΔΗΚ υπέβαλε με Υπόμνημα του στην Περιφέρεια εξακολουθούν να ισχύουν. Η Δακοκτονια πρέπει να περιφερειακοποηθεί πλήρως. Οι προμήθειες των φαρμάκων, όπως προτάθηκε από τον ΣΕΔΗΚ καλώς άρχισαν να γίνονται από τις Περιφέρειες αλλά οι Δήμοι πρέπει να εμπλακούν ακόμη περισσότερο και οι εργολαβίες να προκηρύσσονται τουλαχιστο σε επίπεδο Δήμου, ώστε να υπάρχει ένας Φορέας -εργολάβος, υπεύθυνος ανά Δήμο όπως στην επιτυχημένη περίπτωση του Δήμου Πλατανιά και όχι πολλοί, οπότε ο έλεγχος είναι αδύνατος.
Όμως και το κρίσιμο θέμα του προσωπικού πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η σταδιακή μείωση των Τομεαρχών και Παγιδοθετων που έφθασε φέτος στο 85% από τα επίπεδα του 2009 , δεν είναι απλώς απαράδεκτη αλλά υπερβαίνει κάθε όριο λογικής.
Συμπερασματικά, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της δακοκτονίας απαιτεί την εξασφάλιση και σωστή διαχείριση οικονομικών πόρων. Και στα πλαίσια αυτά προέχει η εξέταση της προτασης του ΣΕΔΗΚ να ενταχθεί η Δακοκτονία με την επικειμένη αναθεώρηση της ΚΑΠ στις «πράσινες ενισχύσεις».
Παράλληλα όμως να αρχίζει να ωριμάζει η ιδέα, της πλήρους ανάληψης της εφαρμογής και της οικονομικής υποστήριξης της από την Περιφέρεια και στους Δήμους με παράλληλη μεταφορά των Κοινοτικών πόρων αλλά και της εισφοράς Δακοκτονίας που πληρώνουν οι παραγωγοί.

sedik.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook