Δεν αποκλείει η Τεχεράνη το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε ξένους διπλωμάτες του «Κινήματος των Αδεσμεύτων» να επισκεφτούν εγκαταστάσεις της που θεωρούνται «ύποπτες» για το πυρηνικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο. Παράλληλα, το ιρανικό επίσημο πρακτορείο Fars ανέφερε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν-Γκι Μουν, που θα συμμετέχει στη σύνοδο του Κινήματος, πρόκειται να επισκφτεί τη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ -κάτι για το οποίο πάντως δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιώση.

Συγκεκριμένα, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Μεχντί Αχουντζαντέχ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι αξιωματούχοι του Κινήματος να επισκεφθούν τη βάση του Παρσίν -στην οποία υπάρχουν υποψίες πως έχουν γίνει δοκιμές που σχετίζονται με την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου.

«Μια τέτοια επίσκεψη δεν είθισται σε τέτοιες συναντήσεις… πάντως εάν υπάρξει αίτημα, το Ιράν θα είναι έτοιμο να διοργανώσει μια τέτοια επίσκεψη», φέρεται να δήλωσε ο Αχουντζαντέχ σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο «Ένωση Νέων Δημοσιογράφων».

Παράλληλα, το πρακτορείο Fars ανέφερε πως ο Μπαν θα μεταβεί στην Τεχεράνη την Τετάρτη για την σύνοδο και κατόπιν θα επισκεφθεί το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν.

Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση μέχρι στιγμής, όμως ο γραμματέας του συνόδου Μεχί Αχουντζαντέχ δήλωσε ότι ο Μπαν θα επισκεφθεί την πόλη Ισφαχάν στην διάρκεια της επίσκεψής του στο Ιράν. Το εργοστάσιο της Νατάνζ βρίσκεται κοντά στην Ισφαχάν.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είχε επαναλάβει την προηγούμενη εβδομάδα το αίτημα να δοθεί πρόσβαση στους επιθεωρητές της στη βάση του Παρσίν. Οι συζητήσεις Τεχεράνης και ΙΑΕΑ είχαν λήξει χωρίς αποτέλεσμα.

Δυτικές διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν, βάσει στοιχείων που συνελέχθησαν από δορυφόρους, ότι οι ιρανικές αρχές «καθαρίζουν« τις τελευταίες εβδομάδες τη βάση του Παρσίν.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook