Σε εξηγήσεις κάλεσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μυλόπουλο, μετά από δημοσίευμα στο οποίο κατηγορείται για σπατάλη στην διαχείριση των οικονομικών της Εταιρείας Διαχείρισης της Πανεπιστημιακής Περιουσίας του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Εταιρεία του Πανεπιστημίου διέθεσε 1,3 εκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνιση της κατασκήνωσης που διατηρεί το Ίδρυμα στην Χαλκιδική, 30.000 ευρώ για να ανακαινιστούν οι τουαλέτες του Ιδρύματος, 230.000 ευρώ για την διαρρύθμιση ενός καταστήματος του κ.λπ.

Το θέμα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού κ.Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε τη διερεύνησή του. Η συνάντηση των πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα γίνει το πρωί της Πέμπτης.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, από την άλλη πλευρά, ενέκρινε την Τετάρτη ομόφωνα τον απολογισμό και ισολογισμό της Εταιρείας Διαχείρισης της Πανεπιστημιακής Περιουσίας, ενώ αιτιολογήθηκε από τη πλευρά του πρυτανικού συμβουλίου και το πως και γιατί καταβλήθηκαν τα παραπάνω ποσά.

Όπως αναφέρθηκε στην διάρκεια της Συγκλήτου, η ανακαίνιση της κατασκήνωσης του Ιδρύματος ξεκίνησε επί προηγούμενης πρυτανείας και καταβλήθηκαν στην διάρκεια του περασμένου έτους τα ποσά που προέκυπταν από συμβατικές υποχρεώσεις, ενώ οι χρεώσεις που αναφέρονται για τις τουαλέτες της πρυτανείας αφορούν έναν ολόκληρο όροφο με κουζίνες και ένα μέρος των εγκαταστάσεων του ίδιου κτιρίου καθώς και την αποκατάσταση δαπέδων που είχε καεί στην διάρκεια πυρκαγιάς.

Στην διάρκεια της Συγκλήτου μάλιστα, μέλη του Ιδρύματος έκαναν λόγο για «κίτρινη επίθεση» σε βάρος της διοίκησης, εκφράζοντας δυσφορία τους για σειρά δημοσιευμάτων του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

Εισαγγελική παρέμβαση

Εντούτοις, το δημοσίευμα προκάλεσε και την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Μπακέλος, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδια για οικονομικά εγκλήματα, Λάμπρο Τσόγκα, τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα.

Όπως έγινε γνωστό, τα αδικήματα που θα διερευνηθούν αφορούν αυτά της απιστίας στην υπηρεσία και της υπεξαίρεσης.

 

in.gr