«Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες», υποστήριξε ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Gama ανέφερε πως «σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για δίκαιη δίκη. Αυτό που θέλουμε είναι εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη και το δικαίωμα στη ζωή του Ασάνζ, όμως υπάρχουν σαφείς και σοβαρές ενδείξεις για πολιτική δίωξη».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ισημερινός χορήγησε πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις 16 Αυγούστου, ενώ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο, προσπαθώντας να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού έχει συγκεκριμένες επιλογές. Η μία είναι να δοθούν εγγυήσεις στον Ασάνζ πως δεν θα εκδοθεί σε άλλη χώρα, να τον ανακρίνει ένας σουηδός δικαστής στην πρεσβεία του Ισημερινού ή τέλος η Βρετανία να του χορηγήσει άδεια ελευθέρας κυκλοφορίας.

«Η Σουηδία πέταξε την ουδετερότητά της στα σκουπίδια», έχει δηλώσει ο Ασάνζ σε συνέντευξή του, επίσης στο Gama.

«Μετά τη σημαντική κοινωνική πρόοδο της δεκαετίας του 70, η Σουηδία άλλαξε με θλιβερό τρόπο, είπε ο Ασάνζ», αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται υπό αμερικανική διοίκηση στο Αφγανιστάν.

«Η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα που το κοινοβούλιο της ψήφισε να σταλούν αεροσκάφη στη Λιβύη», πρόσθεσε.

 

protothema.gr