Ο πρωταγωνιστής του επεισοδίου με τον κ. Θόδωρο Πάγκαλο στην ταβέρνα των Καλυβίων εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» γιατί εκσφενδόνισε ένα πήλινο δοχείο γιαούρτι του ενός κιλού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

κ. Σπυρίδων Μ., που για ευνόητους λόγους επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας), είναι πατέρας τριών παιδιών. Είναι επίσης ένας από τους εκατοντάδες κατοίκους της Κερατέας που μάχονται καθημερινά ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή. Υποστηρίζει ότι το γιαούρτωμα στον κ. Θόδωρο Πάγκαλο δεν ήταν μια προγραμματισμένη ενέργεια. «Ηταν ένα ξέσπασμα της οργής μου απέναντι σε έναν πολιτικό που όχι απλώς αποφεύγει να ασχοληθεί με το φλέγον ζήτημα του ΧΥΤΑ που καίει την περιοχή μου, αλλά πολλές φορές έχει τοποθετηθεί ενάντια στον αγώνα μας».

-Πώς μάθατε ότι ο κ. Πάγκαλος βρίσκεται στην ταβέρνα και πώς φτάσατε εκεί;
Η πληροφορία, δεν ξέρω πώς και από ποιον, έφτασε όταν ήμασταν στο μπλοκ της Κερατέας και αποφασίσαμε όλοι μαζί να κατευθυνθούμε προς την ταβέρνα στα Καλύβια προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για την απραξία που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση στο θέμα των ΧΥΤΑ. Το παράπονο των κατοίκων της Κερατέας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων είναι ότι ο Πάγκαλος, αν και εκλέγεται πρώτος βουλευτής στα Μεσόγεια, έχει πει πολλές φορές ότι δεν θα ασχοληθεί με 10.000 κατοίκους εφόσον το όφελος στο θέμα των ΧΥΤΑ είναι για 1,5 εκατομμύριο Αθηναίους. Το έχει επαναλάβει αρκετές φορές, γεγονός που μας έχει εξοργίσει.

-Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει ότι πίσω από το γιαούρτωμα και το επεισόδιο εναντίον του βρίσκονται άνθρωποι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ…
Σε αυτόν τον αγώνα δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες και για να σας λύσω μια απορία, επειδή ο Πάγκαλος υποστήριξε πως τον γιαούρτωσε άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ που το έριξα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ψήφισα Καρατζαφέρη!

-Για ποιον λόγο πήγατε εκεί;
Για να διαμαρτυρηθούμε επειδή ο Πάγκαλος που εκπροσωπεί την κυβέρνηση είναι ενάντια στο χωριό μας, ενώ και όσα έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα είναι ενάντια στα πιστεύω μας.

-Πώς προέκυψε το γιαούρτωμα; Πώς μπήκατε σε αυτή τη διαδικασία;
Το όπλο μας όταν φτάσαμε εκεί ήταν η φωνή μας. Το γιαούρτι, ένα πήλινο του ενός κιλού, ήταν μια έκρηξη οργής. Ηταν σκέψη της τελευταίας στιγμής. Το αγοράσαμε από την Κερατέα σκεπτόμενοι ότι αυτός θα ήταν ένας συμβολικός μεν, ισχυρός δε τρόπος διαμαρτυρίας. Τον σεβόμαστε σαν θεσμό, σαν αντιπρόεδρο, αλλά οι κινητοποιήσεις μας -έστω και με αυτόν τον τρόπο- είναι το μοναδικό μέσον που μας έχει απομείνει για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Η οργή μας ξεχείλισε επειδή ο βουλευτής της περιοχής μας όχι μόνο αποφεύγει να ασχοληθεί με το φλέγον ζήτημα των ΧΥΤΑ, αλλά έχει τοποθετηθεί αρκετές φορές εναντίον μας.

-Πώς κρίνετε τη στάση που επέδειξε ο κ. Πάγκαλος καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου;
Προκλητική. Δεν πτοήθηκε από τις διαμαρτυρίες, ούτε καν από τη ρίψη του γιαουρτιού. Εδειξε δηλαδή ότι δεν τον ενδιέφερε να μας ακούσει και γι’ αυτό μπήκε μέσα στην ταβέρνα και συνέχισε το φαγητό του.

-Τι περιμένατε να κάνει, δηλαδή;
Για εμάς το καλύτερο θα ήταν να μας έλεγε πως «σταματάμε σήμερα αυτό που συμβαίνει και θα έρθω αύριο από εκεί για να συζητήσουμε το πρόβλημά σας διεξοδικά». Αντίθετα, αντί να κάνει κάτι τέτοιο, κάθισε στο τραπέζι του χωρίς να κάνει τίποτα.

-Κάποια στιγμή εκτός από το γιαούρτι έπεσε και μια καρέκλα, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει με τραυματισμό τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όσο και άλλα άτομα που βρίσκονταν δίπλα του.
Την καρέκλα δεν την έριξε κάποιος από τους συγκεντρωμένους αλλά άτομο που έχει σχέση με την ταβέρνα, γιατί ενοχλήθηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος.

-Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης θα συνεχίσετε τις διαμαρτυρίες σας και εναντίον άλλων πολιτικών προσώπων;
Για μένα οι πολιτικοί, και ειδικώς στο θέμα της Κερατέας, θα πρέπει να δείξουν πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία και όχι να στέλνουν τις αστυνομικές δυνάμεις προκει-
μένου να περάσουν μια απόφαση η οποία θίγει και βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών μας. Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα πολιτικός διάλογος και λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα που μας απασχολεί. Εμείς θα πορευτούμε με τις ίδιες δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν δείξει προθυμία για να βρεθεί λύση στο πρόβλημά μας.

-Είστε αποφασισμένοι να συνεχίσετε τις κινητοποιήσεις;
Μέχρι να δικαιωθούμε, ναι. Δυστυχώς οι αστυνομικοί έχουν εισβάλει στην Κερατέα σαν στρατός κατοχής. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το ανεχτούμε και θα αντισταθούμε μέχρι τέλους για να μην τους περάσει.

-Η περίφημη φράση του κ. Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε» τι συναισθήματα σας γεννά;
Ήταν λάθος η κουβέντα του και είναι επόμενο να του στοιχίσει. Αυτή δεν είναι κουβέντα αλλά μια μεγάλη πρόκληση. Ηταν μια λάθος κουβέντα σε μια λάθος στιγμή.

-Αν δεν είχατε δει όλα τα τελευταία περιστατικά με επεισόδια σε βάρος των πολιτικών, θα μπαίνατε σ’ αυτή τη διαδικασία; Μήπως ακολουθείτε λάθος παραδείγματα;
Να είστε βέβαιοι ότι τέτοια φαινόμενα θα συνεχιστούν. Ο κόσμος είναι απελπισμένος. Δεν τρώει πλέον κουτόχορτο. Θα συνεχιστεί για πολύ καιρό και όχι μόνο για το θέμα της Κερατέας, αλλά και για τη γενικότερη άσχημη κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί. Εγώ έχω μάθει από παντού, επειδή ταξιδεύω σε όλη την Ελλάδα, ότι οι πολιτικοί δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους. Για τον Πάγκαλο συγκεκριμένα, είναι η δεύτερη φορά που τον διώχνουν από την ίδια ταβέρνα. Την πρώτη φορά τον είχε αποδοκιμάσει έντονα μια κυρία και είχε φύγει από το εστιατόριο πάλι κακήν κακώς.

-Αισθάνεστε μετανιωμένος για την πράξη σας;
Δεν υπάρχει κάτι για να μετανιώσω. Οπως είπα και στην αρχή, ήταν μια έκρηξη οργής με συμβολικό χαρακτήρα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook