Δύο Ερωτήσεις που αφορούν στους καστανοπαραγωγούς των Χανίων κατέθεσε στην Βουλή, ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ κ.Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Η μια Ερώτηση αφορά στην αποζημίωση των καστανοπαραγωγών λόγω μικροκαρπίας απο τις καιρικές συνθήκες και η άλλη για την καταπολέμηση της ασθένειας του έλκους των καστανόδενδρων.

Ακολουθούν τα κείμενα των δύο ερωτήσεων.

«Αποζημιώσεις καστανοπαραγωγών περιφερειακής ενότητας Χανίων»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καστανοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, αφού βλέπουν το εισόδημα τους από το κάστανο, που σε ορισμένες περιοχές είναι το κύριο εισόδημα, κυριολεκτικά να εκμηδενίζεται από δύο αρνητικούς παράγοντες που συνέτρεξαν κατά την εφετινή περίοδο και οι οποίοι λειτούργησαν καταστρεπτικά για την παραγωγή: Ήτοι η ανομβρία κατά τους κρίσιμους μήνες Αύγουστο- Σεπτέμβριο και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που είχαν ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση και την κακή ποιότητα του παραχθέντος προϊόντος.

Τόσον ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, όσο και οι Δήμαρχοι των περιοχών που παράγουν κάστανο απήυθυναν εγγράφως το αίτημα προς τον ΕΛΓΑ για άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων καστανοπαραγωγών. Από το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών πηγάζει η κραυγή αγωνίας για την επιβίωση μιας συμπαθούς και παραγωγικής κοινωνικής τάξης, η οποία κινδυνεύει από αφανισμό εξαιτίας και της μέχρι τώρα ολιγωρίας της πολιτείας στην αντιμετώπιση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ : Ερωτάται ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εάν προτίθεται να δώσει εντολή στον Δ/τή του ΕΛΓΑ για άμεση διαπίστωση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων καστανοπαραγωγών.

«Αντιμετώπιση της ασθένειας του «έλκους» της καστανιάς»

Τα τελευταία χρόνια, με την εμφάνιση της ασθένειας του «έλκους» της καστανιάς, κινδυνεύει κυριολεκτικά με αφανισμό η παραγωγή του κάστανου στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Τόσον οι εκπρόσωποι των καστανοπαραγωγών όσον και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν αναδείξει το πρόβλημα, το οποίο και είναι γνωστό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μάλιστα σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο προ έτους περίπου, παρουσία και των τεσσάρων Βουλευτών Χανίων, υπήρξε δέσμευση από την τότε πολιτική ηγεσία για ένταξη της καταπολέμησης της ασθένειας στο ΕΣΠΑ. Ουδείς όμως έχει ενημερωθεί έκτοτε εάν υλοποιείται η δέσμευση αυτή και σε ποίο στάδιο βρίσκεται.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ : Ερωτάται ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εάν υλοποιείται η ως άνω ρητή δέσμευση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook