«Το δίκαιο και η πολιτική ηθική επιβάλλει να συμμετάσχουν όλοι στα βάρη της κρίσης. Η εθνική και κοινωνική ευθύνη καθορίζει τη στάση μου», ανέφερε την Πέμπτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στον έλεγχο του Παναγιώτη Λαφαζάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκκρεμούσα οφειλή των 550 εκατ. ευρώ εκ μέρους των τραπεζών.

Η οφειλή αυτή προκύπτει από την υποχρέωση των τραπεζών να καταβάλουν στο Δημόσιο, τη σταθερή απόδοση 10% από τις προνομιούχες μετοχές που του παραχωρήθηκαν επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη, έναντι εγγυήσεων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2013, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως αναγνωρίζει την ύπαρξη της οφειλής και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση ανέδειξε το ζήτημα.

Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, για το πότε θα εξοφληθεί το χρέος.

Κατά τα άλλα, κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα συζήτησης του προσχεδίου προϋπολογισμού, συνεχίστηκε η επίθεση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Φίλιππου Σαχινίδη εναντίον κυβερνητικών στελεχών, κάτι που επέτρεψε στον εισηγητή των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» Νότη Μαριά, να παρατηρήσει πως το κυβερνητικό σχήμα βρίσκεται «λίγο πριν τη διάλυση».

«Μην επενδύετε πολλά στην κρίση της κυβερνητικής συνοχής, γιατί θα διαψευσθείτε σύντομα. Όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές θα πράξουν αυτό που είναι το πατριωτικό τους καθήκον» απάντησε σχετικά ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ.in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ