Ένας αυτονομιστής υποψήφιος κέρδισε τις δημοτικές εκλογές στην Αμβέρσα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου και παραδοσιακό προπύργιο των Σοσιαλιστών, ενισχύοντας το ρεύμα όσων ζητούν μεγαλύτερα περιθώρια για τους πλούσιους Φλαμανδούς στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Μπάρτ ντε Βέβαρ του NV-A με καταμετρημένο ασφαλές ποσοστό των ψήφων είναι δέκα μονάδες μπροστά από τον αντίπαλό του, νυν δήμαρχο Σοσιαλιστή Πάτρικ Γιάνσενς.

Ο υποψήφιος του NV-A δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει την Αμβέρσα σαν εφαλτήριο για τους αυτονομιστές ενόψει των εκλογών που προγραμματίζονται για το 2014 ενώ έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού Ντι Ρούπο για την φορολογική πολιτική που όπως λέει επιβαρύνει την (πλούσια) Φλάνδρα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Ντε Βέβαρ τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό για να θέσει το ζήτημα της αυτονομίας.

«Θέλουμε να δώσουμε στους Φλαμανδούς την κυβέρνηση που θέλουν σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε και απευθυνόμενους στους γαλλόφωνους πολιτικούς τους είπε: «Αναλάβετε τις ευθύνες σας»!

Το δεξιό NV-A μέσα σε λίγα χρόνια έγινε κεντρικός παίκτης στην πολιτική σκηνή του Βελγίου, με τον Ντε Βέβαρ να μπλοκάρει, θυμίζει το Associated Press, το σχηματισμό κυβέρνησης στην κυβερνητική κρίση του 2010-11.

* Πέρα από το πολιτικό περιεχόμενο της αναμέτρησης, οι εκλογές ήταν οι πρώτες όπου δοκιμάστηκαν ηλεκτρονικά μηχανήματα ψηφοφορίας, χωρίς να λείψουν τα προβλήματα. Σε πολλά τμήματα παρατηρήθηκε καθυστέρησης στο άνοιγμα και σε άλλα σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές που μεγάλωναν όσο περνούσαν οι ώρες.

in.gr