Τρίωρη συνάντηση είχαν το απόγευμα της Τρίτης στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση εν μέσω της επιμονής της τρόικας για κατάργηση των τριετιών και «μαχαίρι» στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.

Οι συνομιλίες, νωρίτερα, είχαν φτάσει σε οριακό σημείο, λόγω της επιμονής των πιστωτών -ιδιαίτερα του ΔΝΤ- σε πλήρη κατάργηση των ωριμάνσεων, μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση, καθώς και μείωση της αποζημίωσης κατά 50% ακόμη και σε περιπτώσεις απόλυσης που δεν έχει προηγηθεί προειδοποίηση.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς περιορίστηκε να δηλώσει ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», προσπαθώντας να διασκεδάσει την εικόνα εμπλοκής που παρουσιάστηκε νωρίτερα, κατά τις επαφές του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα.

Ο κ. Βρούτσης, ο οποίος παρέστη στη σύσκεψη των αρχηγών, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αναχώρησε νωρίτερα για το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας και αυτός ότι «δεν υπάρχει εμπλοκή, προσπαθούμε να συγκλίνουμε».

Αργότερα, για το υπουργείο Οικονομικών αναχώρησαν και οι κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας καθ' οδόν ότι η εντολή των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η Ελλάδα πρέπει πάρει την επόμενη δόση μέσα στο Νοέμβριο. «Τα χρονοδιαγράμματα ισχύουν» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, που είχε μεταβεί από νωρίς στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε στη Βουλή ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, αλλιώς «θα πεθάνει από ασφυξία».

Κόκκινη γραμμή

Στο υπουργείο Οικονομικών κατέφθασε λίγο πριν από τις 8 το απόγευμα η τρόικα, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους κ.κ. Βρούτση, Στουρνάρα και Σταϊκούρα για το καυτό θέμα των εργασιακών. Οι τρεις είχαν λάβει σαφείς οδηγίες από τους πολιτικούς αρχηγούς για το χειρισμό της διαπραγμάτευσης.

Όσο οι συνομιλίες της ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης έκαναν δηλώσεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την τρόικα ότι δεν θα γίνουν δεκτές περαιτέρω ανατροπές στα εργασιακά.

Οι αξιώσεις της τρόικας υπερβαίνουν τις αντοχές της κοινωνίας, και η Δημοκρατική Αριστερά «κατηγορηματικά αποκρούει και, σε κάθε περίπτωση, δεν θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα έχουν σχέση με αυτά τα οποία αξιώνει η τρόικα σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα», προειδοποίησε ο Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι οι αξιώσεις της τρόικας «στο βαθμό που θα γίνονταν -αλλά δεν γίνονται- αποδεκτές» ισοδυναμούν με περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης και της ήδη καλπάζουσας ανεργίας, ενώ διαμήνυσε ότι η τρόικα οφείλει να καταλάβει ότι οι αξιώσεις της υπερβαίνουν κάθε αναγκαίο μέτρο, τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας.

Την έντονη αντίθεσή του στις αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά εξέφρασε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, με τα μέτρα που ελήφθησαν, φτάσαμε στο «ακραίο σημείο» για τα εργασιακά και περαιτέρω παρεμβάσεις δεν βοηθούν σε τίποτα. «Είναι λάθος η εμμονή της τρόικας στο σημείο αυτό» πρόσθεσε.

«Ο σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης παίζει με τη φωτιά» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, ενώ απέδωσε σε σκοπιμότητες την κωλυσιεργία από την πλευρά της τρόικας για το κλείσιμο των μέτρων. Παράλληλα υπογράμμισε ότι το πακέτο μέτρων που θα έρθει στη Βουλή πρέπει να είναι «πραγματικά το τελευταίο» και «να διέπεται εσωτερικά από δικαιοσύνη».


in.gr