«Προεξοφλείται η παραμονή μας στο ευρώ», εκτίμησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Θα πρέπει πάση θυσία να επιταχυνθεί η εκταμίευση της δόσης», είπε ο κ. Σαμαράς και επισήμανε σε δραματικούς τόνους: «Το αίμα της ελληνικής οικονομίας που λέγεται ρευστότητα είναι στο μηδέν… Γνωρίζω ότι ο κάθε Έλληνας κάθε μέρα περνά ένα προσωπικό δράμα».

 Ο πρωθυπουργός συμμερίστηκε την αισιοδοξία της τρόικας για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας την οποία χαρακτήρισε «επώδυνη».

 «Έχουμε τη βεβαιότητα ότι είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι που πρέπει να πιούμε, μόλις περάσουν αυτά τα μέτρα τα δύσβατα, τα δύστροπα», τόνισε ο κ.Σαμαράς.

 Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι μέσα Νοεμβρίου θα έχει τελειώσει αυτή η διαδικασία» και συμπλήρωσε: «Γνωρίζετε ότι μέχρι 16 Νοεμβρίου επαρκούν τα αποθέματα ευρώ της χώρας»…

 Αναφερόμενος στη στάση των ευρωπαίων εταίρων ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι βίωσε «κατανόηση» και διαπίστωσε ότι «το κλίμα έχει αλλάξει».

«Για πρώτη φορά εκφράζεται όχι απλά η ευχή αλλά η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα όπως πάει μπορεί να τα καταφέρει», σημείωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι απέκλεισαν την έξοδο απότο ευρώ.

 Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη. «Ευχαριστώ τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση για την εθνική συμπαράστασή τους, για την υποστήριξή τους και όλους όσοι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Να σας το πω απλά δεν ένιωσα ποτέ ότι ήμουν μόνος στις Βρυξέλλες», σημείωσε. 

 «Ή θα τα καταφέρουμε, θα πάρουμε την δόση ώστε να περάσουμε στην καινούρια σελίδα που είναι σελίδα ανάκαμψης – ανάπτυξης, ή δεν θέλω να πω περισσότερα», επισήμανε ο κ. Σαμαράς διαβεβαιώνοντας ότι «Βενιζέλος, Κουβέλης και ο ομιλών είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε».

«Όταν μιλάω για ανάπτυξη, εγώ εννοώ θέσεις εργασίας», τόνισε εμφατικά ο κ.Σαμαράς εξηγώντας: «Δεν θα πω ποτέ ότι είμαι ικανοποιημένος ή ευχαριστημένος, αν η Ελλάδα δεν μπει στο δρόμο της ανάπτυξης, που σημαίνει θέσεις εργασίας κυρίως για τα νέα παιδιά».

 Αίσθηση προκάλεσε η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός όταν αναφέρθηκε στο θέμα της ύφεσης. «Οι περσινές προτάσεις δεν προέβλεπαν την ύφεση, στην οποία μπήκαμε»,τόνισε και επισήμανε: «Εδώ έχει πέσει πυρηνική βόμβα!»      

 Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πληροφορία που πρώτος μετέδωσε ο Σπύρος Γκουτζάνης, απεσταλμένος του protothema.gr στις Βρυξέλλες, ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αποδέχθηκε «με μεγάλη χαρά» την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Ελλάδα.

 Μάλιστα ο κ. Σαμαράς είπε ότι μέσω της διπλωματικής οδού θα καθοριστεί και η ημερομηνία για επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιταλίας κ. Μάριο Μόντι στην Αθήνα, ο οποίος επίσης έλαβε πρόσκληση από την Έλληνα πρωθυπουργό.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook