«Ο πόλεμος δεν τελείωσε, οι αεροπορικές επιδρομές κατά στρατιωτικών στόχων θα συνεχιστούν στη Λιβύη» επιβεβαίωσε την Πέμπτη, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο RTL, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, δίνοντας το «στίγμα» των επιθέσων της Συμμαχίας κατά του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Ερωτηθείς για τη διάρκεια που μπορεί να έχει η όλη επιχείρηση, ο Ζιπέ απάντησε: «Θα συνεχιστεί για όσο χρόνο είναι απαραίτητο». Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «πολίτες υπήρξαν θύματα» των επιδρομών του συνασπισμού. «Επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στους στρατιωτικούς στόχους και σε τίποτα άλλο» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΝΑΤΟ, ο Γάλλος υπουργός εξήγησε ότι η χώρα του συμφωνεί απόλυτα να ανατεθεί στην Ατλαντική Συμμαχία η ευθύνη εποπτείας του αποκλεισμού του εναέριου χώρου της Λιβύης, ρόλο για τον οποίο έχει ήδη προετοιμαστεί. Το Παρίσι επιμένει ωστόσο ότι η \”πολιτική ηγεσία\” των επιχειρήσεων θα πρέπει να παραμείνει στους επικεφαλής του συνασπισμού των… «προθύμων».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρούν στη Λιβύη, δεν πρέπει να ενεργήσουν πέραν της δικαιοδοσίας τους, βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η στρατιωτική επιχείρηση του συνασπισμού «βοήθησε ν\’ αποτραπεί η σφαγή» στη Βεγγάζη.



Στο πεδίο των μαχών

Οι δυνάμεις του συνασπισμού άρχισαν ξανά το μεσημέρι της Πέμπτης τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Ταζούρα, 30 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου υπάρχει μεγάλη στρατιωτική βάση. Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται στην πόλη Σέμπχα, προπύργιο του Καντάφι, 750 χλμ. νότια της Τρίπολης.

Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας και ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Τρίπολη, έκτη ημέρα των συμμαχικών επιθέσεων εναντίον της Λιβύης, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε προηγηθεί μία νύχτα συνεχών βομβαρδισμών από τις δυνάμεις της συμμαχίας στη λιβυκή πρωτεύουσα, ενώ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε και σε στρατιωτική βάση των λιβυκών χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή Ταζούρα, 32 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Το λιβυκό πρακτορείο Jana μετέδωσε πως οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων σε προάστιο της Τρίπολης το βράδυ της Τετάρτης «έπληξαν συνοικία με κατοικίες» και προκάλεσαν «σημαντικό αριθμό θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους».

Το πρακτορείο επισήμανε πως ένας τρίτος βομβαρδισμός της συμμαχίας είχε στόχο τους διασώστες οι οποίοι προσπαθούσαν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα ερείπια κατοικιών στην περιοχή Ταζούρα, εναντίον της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα άλλοι δύο βομβαρδισμοί.

Σύμφωνα με την ίδια στρατιωτική πηγή, αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και εναντίον στρατιωτικών στόχων και αμάχων στην πόλη Τζάφρα, 600 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως ήχοι από σειρήνες ασθενοφόρων ακούστηκαν στο κέντρο της Τρίπολης και στην συνοικία Ταζούρα.

Ταυτόχρονα, οι πιστές στο συνταγματάρχη Καντάφι δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του λιμανιού της Μιζουράτα. Οι αεροπορικές δυνάμεις της Συμμαχίας έπληξαν τη νύχτα κυβερνητικά άρματα μάχης στα προάστια της πόλης, τον έλεγχο της οποίας έχουν δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, αλλά τα άρματα μάχης παραμένουν μέσα στην πόλη, καθώς δεν επλήγησαν από τις επιδρομές.

Αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης μετέφεραν τα χαράματα της Πέμπτης, δημοσιογράφους σε νοσοκομείο της Τρίπολης, για να δουν τα απανθρακωμένα πτώματα, 18 μελών του στρατιωτικού προσωπικού της χώρας αλλά και πολιτών, που όπως υποστηρίζουν αποτελούν τα θύματα της επίθεσης με μαχητικά και πυραύλους, που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας η συμμαχία των δυτικών κρατών που έχει αναλάβει στρατιωτική δράση στη Λιβύη.

Πηγές των συμμαχικών δυνάμεων πάντως διαψεύδουν αυτές τις ειδήσεις και τονίζουν ότι δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Πρόσωπα του περιβάλλοντος Καντάφι ήρθαν σε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση  

Ο Ντένις ΜακΝτόνα, στενός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι πρόσωπα του περιβάλλοντος του Μουάμαρ Καντάφι έχουν έλθει σε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση αναζητώντας έξοδο από την λιβυκή κρίση.

«Δεν θα εκπλησσόμουν εάν, υπό την ισχυρή πίεση … ορισμένοι επιχειρούσαν να αποκαταστήσουν επαφή, αναζητώντας πύλη εξόδου. Αλλά δεν θα εισέλθω σε λεπτομέρειες, και είμαι βέβαιος ότι θα το σεβαστείτε», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας σε δημοσιογράφο του ενημερωτικού δικτύου MSNBC.

Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δέχθηκε επανηλειμμένα κρούσεις, μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, από λίβυους αξιωματούχους όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα και ο Αμπντάλα Σενούσι, γαμπρός του Μουάμαρ Καντάφι και εκ των επικεφαλής των λιβυκών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των επαφών, η αμερικανική πηγή αναφέρθηκε στην κράτηση των τεσσάρων δημοσιογράφων των New York Times, οι οποίοι έχουν πλέον απελευθερωθεί.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει κατά την έναρξη των επιδρομών στη Λιβύη το Σάββατο 19 Μαρτίου ότι αναμένει λιποταξίες από το στρατόπεδο Καντάφι.

Πριν από δύο ημέρες δήλωσε ότι πρόσωπα του περιβάλλοντος του Μουάμαρ Καντάφι έχουν επαφές σε ολόκληρο τον κόσμο αναζητώντας πύλη εξόδου από την κρίση.

Οταν της ζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία δήλωσε ότι \”εναπόκειται στον Καντάφι και στα πρόσωπα του περιβάλλοντός του να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματα\”.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Corriere della Sera», ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι πλήρως ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης: «Πετύχαμε όχι μόνο τον πλήρη συντονισμό του NATO σε όλες τις επιχειρήσεις της αποστολής, αλλά και την ακριβή εφαρμογή του ψηφίσματος του ΟΗΕ. Η Συμμαχία δραστηριοποιείται προς υπεράσπιση του άμαχου πληθυσμού, η Ιταλία δεν μετέχει σε πόλεμο και ούτε εννοεί να το πράξει».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης: «Καταβάλλουμε όλοι προσπάθεια, ώστε να πετύχουμε από τον Καντάφι κατάπαυση του πυρός. Η λήξη των εχθροπραξιών από μέρος του συνταγματάρχη είναι προϋπόθεση για κάθε διαμεσολάβηση. Στη συνέχεια θα αρχίσει η φάση της διπλωματίας».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook