Με κλείσιμο του Ναού του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα προειδοποιεί το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, αντιδρώντας στην απόφαση της ισραηλινής εταιρείας ύδρευσης Hagihon να δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, με το αιτιολογικό ότι το Πατριαρχείο τής χρωστά περίπου 1,8 εκατ. ευρώ. Το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο Πατριαρχείο, το οποίο αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις μηνιαίες οικονομικές του υποχρεώσεις.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Maariv, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας απειλεί ότι θα κλείσει τον Ναό του Πανάγιου Τάφου, του οποίου όμως θεματοφύλακες είναι επίσης η Λατινική και η Αρμενικη Εκκλησία της Ιερουσαλήμ. Καμία από τις δύο αυτές Εκκλησίες δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.

Σύμφωνα με τη Maariv, η εταιρεία Hagihon προχώρησε στη δέσμευση των λογαριασμών πριν από περίπου δέκα ημέρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέχρι το 2004 ίσχυε μία σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου και της προηγούμενης δημοτικής να εξαιρεθεί ο Ναός του Παναγίου Τάφου από τα τέλη ύδρευσης. Το 2004 η εταιρεία Hagihon ζήτησε από το Πατριαρχείο την πληρωμή οφειλών που ανέρχονταν σε περίπου 740.000 ευρώ. Κατά τη Maariv, το Πατριαρχείο θεώρησε ότι πρόκειται για λάθος και δεν κατέβαλε το ποσό. Τώρα η Hagihon ζητεί 1,8 εκατ. ευρώ.

«H Hagihon μας κήρυξε τον πόλεμο» φέρεται να δήλωσε ανώνυμα ένας εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στην εφημερίδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και στον πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες, ενώ σκοπεύουν να ζητήσουν τη βοήθεια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, της ελληνικής και της κυπριακής ηγεσίας, του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πατριάρχης Θεόφιλος Γ\’ είπε ότι «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενημερώσουμε τους προσκυνητές να φέρνουν μαζί τους μπουκάλια με νερό και αν δεν αλλάξει κάτι σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε εντός των επόμενων ημερών, για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, το κλείσιμο του Ναού του Πανάγιου Τάφου».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Χριστιανικής Ένωσης των Αγίων Τόπων, ο Ελληνορθόδοξος Παλαιστίνιος Ντιμίτρι Ντιλιάνι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η υπόθεση με το λογαριασμό του νερού «δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα».

«Δεν πρόκειται για θέμα χρημάτων αλλά για αλλαγή του status quo που ισχύει για τη βασιλική εδώ και αιώνες» υποστήριξε. Σύμφωνα με τον Ντιλιάνι αυτός «είναι ένας τρόπος να ασκηθούν πιέσεις στις Εκκλησίες και να επιβάλει το Ισραήλ νέα μέτρα στον πιο ιερό από τους χριστιανικούς αγίους τόπους».

Ο Ντιλιάνι επιβεβαίωσε ότι ο πατριάρχης Θεόφιλος Γ\’, μελετά μαζί με άλλους εκπροσώπους του πατριαρχείου, τη λήψη μέτρων που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το κλείσιμο του Πανάγιου Τάφου. «Προσευχόμαστε να μην κλείσει ο ναός αλλά αν χρειαστεί θα γίνει κι αυτό» προειδοποίησε.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook