Τελευταία ενημέρωση 12:31

Μέσα σε κλίμα εθνικής ανάτασης και ενθουσιασμού ξεκίνησαν πριν από λίγη ώρα, οι στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις σε ολόκληρη την Κρήτη.

Μαθητές και στρατευμένα νιάτα, παρελαύνουν καταχειροκροτούμενοι μπροστά από τους συγκεντρωμένους και τους επισήμους.

Την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Κεγκέρογλου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανόλης Όθωνας θα βρεθεί στο Ρέθυμνο, ο γ.γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Δημήτρης Χαλκιώτης θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στα Χανιά, ενώ στον Άγιο Νικόλαο θα βρεθεί ο γγ διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιάννης Ιωαννίδης.

Από νωρίς ωστόσο είχαν ξεκινήσει οι εορταστικές εκδηλώσεις σε κάθε νομό ξεχωριστά

Στο Ηράκλειο

Στις 7:30 οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων σήμαναν χαρμόσυνα και η φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου παιανίζει το Εωθινό.

Στις 8 το πρωί έγινε η επίσημη Έπαρση της Σημαίας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στις 10:30 πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου. Για την εθνική επέτειο μίλησε ο Διευθυντής του 7ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου Κώστας Λαγουδιανάκης

Μια ώρα αργότερα, στις 11:30 έλαβε χώρα η τελετή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση Στεφάνων

Έπειτα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τη μνήμη των νεκρών ενώ στη συνέχεια ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος

Στις 12:00 ξεκίνησε η καθιερωμένη παρέλαση κατά μήκος της Λεωφόρου Δημοκρατίας από το ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης, προς την πλατεία Ελευθερίας, οδό Αβέρωφ, Πλατεία Κορνάρου, Κυρίλλου Λουκάρεως μέχρι το ύψος της πλατείας Αγίου Μηνά.

Το απόγευμα τέλος θα γίνει Επίσημη Υποστολή της Σημαίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ρέθυμνο

Στις 07.00 το πρωί τελέστηκε Όρθρος-Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ενοριακό Ναό "Κυρίας των Αγγέλων" και στις 08.00 πραγματοποιήθηκε η επίσημη έπαρση της σημαίας της πόλης, από άγημα απόδοσης τιμών του 547 Α.Μ.Τ στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στις 11.00 το πρωί πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Κωστή Παπαδάκη, φιλόλογο.

Μισή ώρα αργότερα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη με απόδοση τιμών από άγημα του 547 Α.Μ.Τ. και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνου.

Η παρέλαση στη λεωφόρο Κουντουριώτη ξεκίνησε στις 12.00 το μεσημέρι με τη συμμετοχή τμημάτων Πολιτιστικών Φορέων, Συλλόγων, Μαθητών, Σπουδαστών, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Όπως κάθε χρόνο θα συμμετάσχει και η μπάντα της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα κλείσει στις 17.00 το απόγευμα με την επίσημη υποστολή της σημαίας της πόλης.
Σειρά εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί και σήμερα στη πόλη των Χανίων, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Χανιά

Στις 8 το πρωί έγινε επίσημη έπαρση της σημαίας στο φρούριο Φιρκά.

Αργότερα στις 10:45 πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, στην οποία θα χοροστατήσει ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.

Στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων και καταθέσεις στεφάνων.

Στις 12 το μεσημέρι άρχισε η παρέλαση τμημάτων Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Οργανώσεων και Σωματείων, Οργανώσεων με τοπικές ενδυμασίες, σχολείων, Ανώτερων και Ανώτατων Σχολών, Οδηγών - Προσκόπων, Ενόπλων Δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι χθεσινές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, με το προσκύνημα αντιπροσώπων της σπουδάζουσας και μαθητικής νεολαίας, προσκόπων και οδηγών στο ηρώο της πόλης