Ούτε ένας φόνος, ούτε ένα μαχαίρωμα και ούτε ένα βίαιο έγκλημα δεν σημειώθηκε στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, όπως κατέληξαν οι αστυνομικοί της μεγαλούπολης μιλώντας για ένα πρωτοφανώς ήρεμο 24ωρο στην πρόσφατη ιστορία της πόλης.

Η γενικότερη μείωση ορισμένων βασικών δεικτών εγκληματικότητας στην πόλη το 2012 αποδίδεται στην «επιθετικά προληπτική» πολιτική της αστυνομίας, και ιδιαίτερα στην αμφιλεγόμενη τακτική της να σταματά και να κάνει σωματική έρευνα για όπλα στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Η τακτική, υποστηρίζεται, έχει απομακρύνει αρκετά όπλα από τους δρόμους. Ωστόσο, οι έλεγχοι γίνονται σε άτομα που θεωρούνται ύποπτα με αδιευκρίνιστα, στην πράξη, κριτήρια -αρκετές φορές, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η επιλογή γίνεται φυλετικά.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πολ Μπράουν ανέφερε, επιβεβαιώνοντας την «αναίμακτη Δευτέρα», ότι ήταν «η πρώτη φορά στην μνήμη των κατοίκων» που δεν σημειώθηκε κανένα έγκλημα με άσκηση βίας.

Συνολικά, η εγκληματικότητα (μικρή και μεγάλη) έχει αυξηθεί φέτος κατά 3% -κυρίως λόγω της αύξηση των περιστατικών κλοπής (αύξηση 9%), η οποία αποδίδεται στα περισσότερα περιστατικά κλοπής κινητών τηλεφώνων τελευταίας γενιάς.

Στο σημαντικότερο δεικτη όμως, εκείνο των ανθρωποκτονιών, τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το 2012, δείχνουν ότι οι δολοφονίες έχουν μειωθεί κατά 23% σε ετήσια βάση. H Νέα Υόρκη έχει δει 366 φόνους φέτος, ενώ την ίδια περίοδο το 2011 οι δολοφονίες είχαν ήδη φτάσει τις 472.

 

in.gr