Ο άντρας για τον οποίο μιλά όλη η Ευρώπη - σύμφωνα με την εφημερίδα Bild - ο 62χρονος Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα, μέσω της οποίας χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή «ένα από τα μεγαλύτερα δομικά προβλήματα της χώρας», τόνισε ότι «έχουν γίνει τα πάντα για να αποτραπεί μία ανθρωπιστική κρίση στη χώρα» και σημείωσε, κληθείς να σχολιάσει την άνοδο της ακροδεξιάς, ότι η Ελλάδα «θα γίνει αντιπαράδειγμα και δεν θα ακολουθήσει τη μοίρα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης».

Ο Αντώνης Σαμαράς παραχωρεί μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild, μιλώντας ακόμη και για την αναγκαιότητα ή όχι ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Είναι η κατάσταση στην Ελλάδα συγκρίσιμη με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης; Ναι, απαντάει! «Αλλά εμείς μάθαμε κάτι από την ιστορία. Ότι δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Η συνεχιζόμενη ύφεση δεν μπορεί να φέρει υγιή οικονομία. Η πολιτική αυτή αποσταθεροποιεί τη δημοκρατία και μπορεί να βοηθήσει σε αύξηση του εξτρεμισμού. Εμείς καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας και της κοινωνική συνοχή. Επομένως, Δεν σκοπεύουμε δηλαδή να ακολουθήσουμε την τύχη της Βαϊμάρης. Είμαστε ένα αντιπαράδειγμα!».

Ο κ. Σαμαράς απάντησε και σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους ελληνες φοροφυγάδες και τι σκοπεύει ο ίδιος να κάνει για το ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε γνώστης της κατάστασης, καθώς παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα είναι πολλοί εκείνοι που φοροδιαφεύγουν. «Η φοροδιαφυγή είναι ένα από τα μεγαλύτερα διαρθρωτικά μας προβλήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Για παράδειγμα! Οι σοβαρές περιπτώσεις πλέον διώκονται ως κανονικά εγκλήματα, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με πληρωμές ή όχι»

Στη συνέντευξη ο πρωθυπουργός απαντά και για τη μεσαία τάξη και όλους εκείνους τους πολίτες που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τα φάρμακά τους από την τσέπη τους, καθώς τα φαρμακεία, όπως του επισημαίνει ο δημοσιογράφος, πωλούν τα σκευάσματα πλέον μόνο επί πληρωμή.

«Τα φαρμακεία ήταν προσωρινό πρόβλημα, καθώς η κυβέρνηση αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις πληρωμών. Μην ξεχνάτε ότι η χώρα βρισκόταν πολύ κοντά σε ανθρωπιστική κρίση. Έχουμε κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο».

Ένας αυξανόμενος αριθμός γερμανών πολιτικών υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο «κούρεμα». Είναι αλήθεια αυτό ρωτάει ο δημοσιογράφος; «Το χρέος μας πλέον χαρακτηρίζεται βιώσιμο. Προσπαθούμε να βγούμε από την κρίση, να εξυγιανθεί η οικονομία μας και να καταφέρουμε να καταβάλουμε τους τόκους μας και να αποπληρώσουμε το χρέος μας» απαντά ο πρωθυπουργός.

Και η συνέντευξη συνεχίζει ως εξής:

Κύριε Σαμαρά, αν έρθει ένα κούρεμα, πιστεύετε πως η Ελλάδα θα καταφέρει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ;

"Θα παραμείνουμε στο ευρώ! Η φιλοδοξία μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα και να αποτελέσουμε πρότυπο μοντέλο οικονομίας. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε καταφέρει πολύ περισσότερα από τις τελευταίες τρεις δεκαετίες Αν δείτε τις μεταρρυθμίσεις μας θα συνειδητοποιήσετε ότι δουλεύουμε πάνω σε ένα επιτυχές πλάνο. Και αυτό θα γίνει σύντομα σαφές σε όλους! Και τότε κανείς δεν θα έχει ερωτηματικά για το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη ή εάν χρειάζεται κούρεμα."

Πολλοί Γερμανοί έχουν βαρεθεί να ακούν για την κρίση στην Ελλλάδα. Για πόσο καιρό πιστεύετε ότι αυτό το ζήτημα θα μας απασχολεί;

"Εμεις κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βγούμε από τη κρίση. Εσείς ακούτε για την κρίση, ενώ εμείς ζούσε στην κρίση. Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη ανάγκη να αφήσει όλα αυτά πίσω, από εμας τους ίδιους."

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην Bild


protothema.gr