Το δικαίωμα βέτο που έχει στη διάθεσή του πρόκειται να ασκήσει ο Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με το δημοσιονομικό Σχέδιο Β που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν αυτόματα από την 1η Ιανουαρίου οι αυξήσεις φόρων για τα πλουσιότερα εισοδήματα, προειδοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θέλει η μεσαία τάξη «να επωμιστεί όλα τα βάρη από τις περικοπές δαπανών και αυξήσεις δημοσίων εσόδων», αναφέρει η ανακοίνωση που απευθύνει στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων έκκληση να συνεργαστεί.

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο πρόεδρος της Βουλής, Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, προειδοποίησε ότι αν ο Ομπάμα «δεν σοβαρευτεί» θα είναι ευθύνη του αν αυξηθούν οι φόροι.

«Αύριο [Πέμπτη] η Βουλή θα περάσει νομοθεσία για μόνιμη ανακούφιση από φόρους για κάθε Αμερικανό», είπε ο Μπένερ και πρόσθεσε: «Τότε ο πρόεδρος θα έχει να αποφασίσει: να καλέσει τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία να υπερψηφίσουν τον νόμο ή να είναι ο υπεύθυνος για τις μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων στην αμερικανική ιστορία».

Πάντως, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την οπλοκατοχή –ζήτημα που άνοιξε μετά την τραγωδία στο Κονέκτικατ και σχεδόν επισκίασε το πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού– ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι οι δύο πλευρές «είναι αρκετά κοντά» σε συμφωνία, παρά το ότι οι συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο.

«Θα ήθελα να υπάρξει συμβιβασμός πριν από τα Χριστούγεννα», είπε, αλλά επιτέθηκε εμμέσως στους Ρεπουμπλικάνους λέγοντας ότι «υπήρξαν πολλοί θεατρινισμοί στο Καπιτώλιο και αντί να πάμε μπροστά και να συμφωνήσουμε, χάθηκε πολύς χρόνος».

Την 31η Δεκεμβρίου υπερκαλύπτεται το ισχύον ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού (16,3 τρισ. δολάρια). Εάν δεν υπάρξει συμφωνία που να το αποτρέπει, θα επιβληθεί στη συνέχεια σειρά αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών, μια απότομη δημοσιονομική προσαρμογή η οποία ενδέχεται να οδηγήσει τις ΗΠΑ εκ νέου σε ύφεση.

Ομπάμα και Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν για το εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο θα αυξηθούν οι φόροι με τους Ρεπουμπλικάνους που είναι σταθερά κατά των φόρων να ζητούν να είναι το ένα εκατομμύριο δολάρια και τον Ομπάμα τις 400.000 από 250.000 που επιθυμούσε αρχικά.

Βάσει των στοιχείων της Εφορίας (IRS) η πρόταση Ομπάμα αφορά περίπου 1,1 εκατομμύρια φορολογούμενους και των Ρεπουμπλικάνων 237.000 νοικοκυριά αποδίδοντας 269 δισ. δολάρια σε ορίζοντα δεκαετίας.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook