Έχετε ποτέ δει στην τηλεόραση ή στον τύπο πανέμορφα πιάτα (αυτά που συνήθως λέγονται γκουρμέ) και αναρωτηθήκατε, μα πως τα φτιάχνουν, η σκεφτήκατε ότι θα θέλατε και εσείς οι ίδιοι να είσαστε σε θέση να μπορείτε να τα αναπαράγετε;

Λοιπόν σας έχουμε καλά νέα.

Μπορείτε!

Όλοι σας.

Η δημιουργία δεν είναι και τόσο δύσκολη όσο νομίζετε. Αρκεί να είναι στον τομέα που σας εκφράζει. Άλλος έχει κλίση στη μαγειρική, άλλος στις κατασκευές, άλλος στην συγγραφή, και πάει λέγοντας.

Από τη δική μου πλευρά μπορώ να μιλήσω μόνο γι’ αυτό που αγαπάω περισσότερο να κάνω. Αυτό που κάνω και θα ήθελα να συνεχίσω να το κάνω για όσο μπορώ, είναι η πιο γλυκιά τέχνη του κόσμου. Σωστά μαντέψατε.

Ζαχαροπλαστική

Έχω την τύχη να διδάσκω στα παιδιά της KAPPASTUDIES και προσπαθώ όσο μπορώ να τους μεταδώσω την αγάπη μου, για αυτή την τέχνη.

Το πρώτο πράγμα που είπα στα παιδιά, από την πρώτη μέρα ήταν το εξής: ξεφύγετε από πρότυπα και φόρμες. Να σκέφτεστε πάντα πως μπορείτε να πετύχετε ένα καλύτερο αποτέλεσμα με αυτά που ξέρετε. Το να βρείτε μία καλή συνταγή δεν μετράει περισσότερο απ’ το να μπορείτε να κάνετε κάτι διαφορετικό με αυτήν. Τη συνταγή αυτή μπορεί να την έχουν στην κατοχή τους άλλα 50 άτομα. Λογικά μπορούν και οι 50 να βγάλουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Συμπέρασμα: όταν έρθει η ώρα της επιλογής για ένα εργοδότη, εάν και οι 50 παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην διαλέξει αυτόν με τις λιγότερες απαιτήσεις. Φαντάζομαι ότι κανείς μας δεν θα ήθελε να νοιώσει την απόρριψη γνωρίζοντας μάλιστα ότι όποιος επιλέχθηκε δεν κάνει κάτι καλύτερο από τον ίδιο. Ας αφήσουμε όμως το εργοδοτικό κομμάτι.

Το να είσαι σε θέση να μπορείς να αλλάξεις κάτι προς το καλύτερο με επιτυχία δεν συμβαίνει απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζονται γνώσεις, μεράκι, φαντασία και το μικρόβιο του να μην συμβιβάζεσαι εύκολα. Αυτό προσπαθούμε εδώ στην KAPPASTUDIESνα μεταδώσουμε στα παιδιά, και πιστεύω ότι είναι η καλύτερη φιλοσοφία για τα επισιτιστικά και όχι μόνο επαγγέλματα. Ας ξαναπάμε τώρα στο κομμάτι της δημιουργίας.

Το να φτιάξουμε κάτι από την αρχή (το οποίο το κατέχουμε) σίγουρα θα μας δώσει κάποια, όποια ικανοποίηση. Το να αλλάξουμε κάτι το οποίο γνωρίζουμε, αλλά θέλαμε να πειραματιστούμε γιατί είχαμε έμπνευσηεκείνη τη στιγμή και τελικά να αποδειχθεί ότι σωστά σκεφτήκαμε θα μας γεμίσει με άπειρη χαρά. Το να έχουμε σε ένα τραπέζι, σε ένα πάγκο απάνω 5 – 10 υλικά και να συλλάβουμε, (να οραματιστούμε) μια δημιουργία, από το μηδέν, κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί πουθενά, που δεν το διαβάσαμε κάπου, και η προσπάθεια μας να στεφτεί με επιτυχία, θα μας ανεβάσει στον ουρανό πάμπολλες φορές.

Φαντάζεστε πόσο υπερήφανοι θα είσαστε για τη δημιουργία σας, σε πόσους θα θέλετε να την επιδείξετε, ειδικά στα κοντινά σας πρόσωπα. Έχετε ήδη κολλήσει το μικρόβιο. Το μυαλό σας αρχίζει και επεξεργάζεται κι άλλες ιδέες. Κάπως έτσι ξεκινούν όλα. Κάποιοι χρειάζονται ένα μικρό σπρώξιμο, κάποιοι άλλοι το ‘χουν μέσα τους. Θα υπάρξουν σίγουρα και φορές αποτυχίας. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει, αντιθέτως πρέπει να μας πεισμώνει περισσότερο. Και να είστε σίγουροι πως:

Μπορείτε!

Όλοι σας.

Η επιτυχία και η αποτυχία του καθενός εξαρτάται από το πόσο θέλει να πετύχει κάτι. Οτιδήποτε.

Δημιουργείστε λοιπόν.

Και μοιραστείτε τη χαρά και τη γνώση.

Χαρίζοντας τη γνώση δεν σας παίρνουν την ιδέα. Δεν μπορεί κανείς να οικειοποιηθεί την πατρότητα της. Μπορεί όμως να του χαρίσετε τη χαρά, αν έχει κι αυτός το μικρόβιο να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό. Δεν νοιώθετε πάρα πολύ όμορφα όταν μπορείτε να χαρίσετε οτιδήποτε; Δεν ξαναγίνεστε περήφανος για δεύτερη φορά;Δεν θα ντρεπόμουν καθόλου αν αύριο – μεθαύριο κάποιος μαθητής μου αποδεικνυόταν καλλίτερος μου. Αντιθέτως θα χαιρόμουν, και θα υπερηφανευόμουν γιατί θα του είχα δείξει το δρόμο.

Δημιουργήστε! Αυτός ο δρόμος έχει πολλές χαρές.

Δημιουργήστε! Η ηθική ικανοποίηση που θα νοιώσετε θα σας απαλλάξει από τις μικροσκοτούρες.

Δημιουργήστε! Και χαρίστε τη γνώση σε γνωστούς και άγνωστους. Θα έρθει η ώρα που θα καμαρώνετε που κάποιοι σας έχουν για πρότυπο

Ηλίας Τζατζαδάκης
Καθηγητής Kappa Studies
Ζαχαροπλάστης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook