Φόβους για αύξηση του αριθμού των θυμάτων από την επίθεση ισλαμιστών εναντίον εγκαταστάσεων στη Σαχάρα εκφράζει ο υπουργός Επικοινωνίας της Αλγερίας, Μοχάμεντ Σάιντ.

Από την έναρξη του περιστατικού ομηρίας, 23 εργαζόμενοι και 32 ένοπλοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πολλών άλλων εργαζομένων τα ίχνη εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο υπουργός είπε ότι οι απαγωγείς κατάγονταν από τουλάχιστον έξι χώρες «αραβικές, αφρικανικές και μη αφρικανικές».

«Δυστυχώς, φοβάμαι πολύ ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί» προειδοποίησε ο υπουργός μιλώντας στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 3, ενώ αρκετές χώρες ανακοίνωσαν ότι πολίτες τους που εργάζονταν στις εγκαταστάσεις αυτές εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.

«Οι ειδικές δυνάμεις συνεχίζουν να μεριμνούν για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στη Τιγκεντουρίν αναζητώντας πιθανώς κι άλλα θύματα, καθώς ο απολογισμός που έχει δώσει μέχρι στιγμής το υπουργείο είναι προσωρινός» δήλωσε. «Ο τελικός απολογισμός θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ωρών».

Ένας Αλγερινός σκοτώθηκε, σύμφωνα με επίσημες αλγερινές πηγές.

Ανάμεσα στους θανάτους ξένων πολιτών που επιβεβαίωσαν οι χώρες τους είναι ενός Γάλλου, ενός Αμερικανού και ενός Ρουμάνου.

Ο Μοχάμεντ Σαΐντ είπε επίσης ότι οι ισλαμιστές «ήταν τουλάχιστον έξι (διαφορετικών) εθνικοτήτων». «Κατάγονταν από αραβικές, αφρικανικές και μη αφρικανικές χώρες» είπε υποδηλώνοντας ίσως και χώρες της Δύσης.

Οι Αλγερινοί δεν έχουν δώσει απολογισμό για ξένους πολίτες αφήνοντας τη μέριμνα αυτή στις ενδιαφερόμενες χώρες. Η Ιαπωνία έχει ανακοινώσει ότι 10 πολίτες της εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι, η Νορβηγία πέντε και η Μαλαισία δύο.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι τρεις ακόμη Βρετανοί και ένας κάτοικος Βρετανίας είναι νεκροί και ότι ακόμη τρεις πολίτες της πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

«Δυστυχώς τώρα γνωρίζουμε ότι τρεις Βρετανοί και ένας κάτοικος Βρετανίας σκοτώθηκαν, ενώ ακόμη τρεις πιστεύεται ότι είναι νεκροί»  είπε ο Κάμερον σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Ξέρω ότι όλη η χώρα συμπάσχει και θέλει να εκφράσουμε όλοι μαζί τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες που βιώνουν αυτή τη φοβερή δοκιμασία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλγερινό ομόλογό του.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι «απέναντι στην τρομοκρατία, πρέπει να είμαστε αμείλικτοι».

«Αυτοί είναι δολοφόνοι, βεβηλώνουν, βιάζουν, λεηλατούν» δήλωσε ο υπουργός στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, όταν ρωτήθηκε για την αιματηρή κατάληξη της ομηρίας σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αλγερία.

«Οι αλγερινές αρχές έλαβαν μια απόφαση και ο απολογισμός είναι πολύ βαρύς αλλά νιώθω λίγο ενοχλημένος όταν δίνεται η εντύπωση πως οι Αλγερινοί δεν κινήθηκαν σωστά. Αντίθετα οι κατηγορίες πρέπει να αφορούν τους τρομοκράτες. Οι Αλγερινοί είχαν να κάνουν με τρομοκράτες. Καμιά ατιμωρησία για τους τρομοκράτες» είπε ο Φαμπιούς.

Ο υπουργός διέψευσε ότι η Γαλλία δεν τήρησε επικριτική στάση απέναντι στο Αλγέρι για το χειρισμό της υπόθεσης ομηρίας, κυρίως λόγω της άδειας που δόθηκε στα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη να επέμβουν πριν από μια εβδομάδα στο Μαλί πετώντας πάνω από τον εναέριο χώρο της Αλγερίας.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook