Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ θεωρείται βέβαιο ότι θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup, αλλά το Παρίσι επιμένει πως ο Ολλανδός θα πρέπει πρώτα να παρουσιάσει λεπτομερέστερα το «όραμά» του για την Ευρωζώνη πριν πάρει και επίσημα το χρίσμα. Η επιλογή του νέου προέδρου του συμβουλίου θα απασχολήσει, μαζί με την εκταμίευση της ελληνικής δόσης, τους 17 υπουργούς στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Διά του αποκλεισμού, ο Ντάισελμπλουμ είναι ένας από τους ελάχιστους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που μπορούν να προεδρεύσουν του Eurogroup σε αυτή τη συγκυρία: Δεν προέρχεται ούτε από πολύ μεγάλη ούτε από πολύ μικρή χώρα, η κυβέρνησή του δεν έχει να παλέψει με πιστοληπτικές υποβαθμίσεις και είναι αφ'ενός Σοσιαλδημοκράτης και αφ'ετέρου υποστηρικτής των «σκληρά υπεύθυνων» οικονομικών πολιτικών -ό,τι κοντινότερο δηλαδή στην ευρωπαϊκή χρυσή τομή.

Το πρώτο του ελάττωμα είναι η απειρία του -έχει τις λιγότερες «ώρες πτήσης» στο τραπέζι του Eurogroup- αλλά, ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει υπουργός των «17» που να μην υπολείπεται δραματικά σε εμπειρία απέναντι στον Γιούνκερ.

Ωστόσο, αν και η Γαλλία δεν θεωρείται ότι θα μπλοκάρει την υποψηφιότητα του Ολλανδού, το Παρίσι έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει τη διαδικασία, έχοντας ακόμη ερωτήσεις που θεωρεί ότι δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς από τον Ντάισελμπλουμ.

«Πώς μπορεί η Ευρωζώνη να μείνει ενιαία, πώς μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, πώς μπορούμε να αναπτύξουμε την τραπεζική ένωση;» ρώτησε, ενδεικτικά, σε συνέντευξή του την Κυριακή στην γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Πιέρ Μοσκοβισί, περιγράφοντας τα σημεία στα οποία το Παρίσι δεν θεωρεί ότι το «όραμα» του Ντάισελμπλουμ είναι σαφές.

«Εγώ, όταν ψηφίζω στη χώρα μου, θέλω να γνωρίζω το πρόγραμμα του υποψηφίου» είπε ο Μοσκοβισί, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η διαδικασία της επιλογής του νέου προέδρου του Eurogroup.

Σε κάθε περίπτωση, σχεδόν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών των «17» εμφανίζονται να βλέπουν θετικά τον Ντάισελμπλουμ. Ακόμη και ο επιφυλακτικός Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος συνάντησε στο Παρίσι τον Ολλανδό την περασμένη εβδομάδα, τον χαρακτήρισε ευφυή και συμπαθητικό, λέγοντας πως η συνάντηση ήταν αρκετά εποικοδομητική -όσο κι αν δεν λύθηκαν όλες οι γαλλικές απορίες.

Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση που θα συναντήσει ο νέος πρόεδρος του Eurogroup θα είναι, όπως σχολιάζει η Wall Street Journal, η σφυρηλάτηση συναίνεσης μεταξύ «μεγάλων» και «μικρών» στο συμβούλιο, την στιγμή μάλιστα που βρίσκεται ταγμένος στο λεγόμενο «γερμανικό» στρατόπεδο.

 

in.gr