Η λίμνη του Κουρνά είναι η μοναδική στην που υπάρχει στην Κρήτη με γλυκό νερό. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή με το όνομα Κορησία και πολύ αργότερα πήρε το σημερινό όνομα της από το αραβικό λεξιλόγιο.

 

Ανατολικά των Χανίων σε απόσταση περίπου 35χλμ προς το Ρέθυμνο, 4χλμ από το χωριό Γεωργίουπολη, σε ένα κοίλωμα ανάμεσα σε λόφους, σε μία εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία.

 

Η λίμνη Κουρνά είναι μικρή σε μέγεθος, καλύπτει έκταση 579 στρεμμάτων με μέγιστο βάθος 22 μέτρα. Βρίσκεται 20 μέτρα περίπου ψηλότερα από τη θάλασσα με μέγιστο μήκος 1087 μέτρα και μέγιστο πλάτος 880 μέτρα.

 

Στην λίμνη Κουρνά υπάρχουν δυο πηγές στη Νοτιο-Ανατολική όχθη, από τις οποίες η μια είναι ορατή στο τέλος του καλοκαιριού. Οι ντόπιοι την αποκαλούν  το Μάτι ή Αμάτι. Η λίμνη τροφοδοτείται από τα νερά των Λευκών Ορέων, όπου τα πετρώματα της περιοχής διακόπτουν την υπόγεια ροή τους προς τη θάλασσα.

 

Το οικοσύστημα στη λίμνη Κουρνά

Η λίμνη Κουρνά αλλά και ο περιβάλλων χώρος της προστατεύονται από τη Natura 2000. Αποτελεί έναν σημαντικό υδροβιότοπο, υπάρχουν νερόκοτες και πάπιες, χέλια, νερόφιδα και ένα σπάνιο είδος δίχρωμης χελώνας, που έχει βούλες στο καβούκι της. Η επιστημονική ονομασία της οποίας είναι εμύδη (τερραπίνη, Malaclemys terrapin).

Επίσης κατά καιρούς εμφανίζονται στη λίμνη ερωδιοί και κορμοράνοι. 

Τι να κάνετε στη λίμνη Κουρνά

Η πεζοπορία και η ποδηλασία είναι η συνήθεια των επισκεπτών στην περιοχή. Το φυσικό περιβάλλον είναι ιδανικό για τέτοιου είδους δραστηριότητες, καθώς ίσως και για ένα πλούσιο πικ νικ. Αξίζει να περπατήσετε τον γύρο της λίμνης, να δείτε την πλούσια βλάστηση καθώς και τα ζώα που κατοικούν εκεί. Ανάλογα με την ώρα που θα την επισκεφτείτε και τις καιρικές συνθήκες το χρώμα των νερών αλλάζει χαρίζοντας μαγευτικές εικόνες για φωτογράφηση.  

Ολες οι ταβέρνες της περιοχής λειτουργούν και τον χειμώνα και εκεί μπορείτε να γευτείτε εξαιρετικές λιχουδιές σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα που προσφέρουν τα νερά της λίμνης  

Θρύλοι και Μύθοι για τη λίμνη Κουρνά

Όπως κάθε λίμνη που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η λίμνη Κουρνά έχει τους δικούς της θρύλους. Ένας από αυτούς μιλάει για τα άπατα νερά στην δυτική πλευρά της και μάλιστα οι παλιότεροι λένε ότι το μέρος το είχε εξερευνήσει ο γνωστός ωκεανογράφος Ζακ Υβ Κουστώ. Υπάρχουν ακόμα θεωρίες που υποστηρίζουν ότι η λίμνη έχει περίεργα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και για αυτό κάποιοι αισθάνονται μεγάλη αναστάτωση κοντά στη λίμνη, ενώ άλλοι αισθάνονται μια πολύ καλή ενέργεια.

 

Η λίμνη βέβαια έχει την νεράιδα της που εμφανίζεται τα φεγγαρόλουστα βράδια να χτενίζει τα μακριά μαλλιά της. Ο θρύλος λέει ότι η νεράιδα ήταν κόρη ενός χωρικού που κάθισε με τον πατέρα της στην λίμνη να απολάυσει την ομορφιά της. Ο πατέρας της που είχε μαγευτεί, μπήκε σε πειρασμό και την πλησίασε με πονηρές διαθέσεις και εκείνη τη στιγμή η κόρη τρομαγμένη φώναξε «Βούλα και Βουλολίμνα κι εγώ στοιχειό στην λίμνα!\”. Τα πνεύματα της λίμνης άκουσαν την τρομαγμένη φωνή, τη λυπήθηκαν και πραγματοποίησαν την ευχή της. Το έδαφος σείστηκε και βούλιαξε με τρομερό θόρυβο αφήνοντας στη θέση του κάμπου μια λίμνη, που στα σκοτεινά νερά της βρήκε καταφύγιο η άτυχη κοπέλα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook