Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, η τόνωση της ανάκαμψης και της απασχόλησης και η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς είναι τα βασικότερα θέματα που θα συζητήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της 14ης και 15ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Στην προ των Συνόδων Κορυφής καθιερωμένη επιστολή του προς τους 27 ηγέτες της ΕΕ, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι επισημαίνει την «αργή και εύθραυστη» οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη.

Ο Χ. Ρομπάι υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το 2013, οι οποίες, όπως λέει, θα τονώσουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και θα ενισχύσουν περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο, σε επιστολή του προς τους «27», διαπιστώνει ότι η ΕΕ δεν έχει βγει ακόμα από την κρίση, καθώς τα επίπεδα της ανεργίας είναι απαράδεκτα υψηλά.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, διορθώνοντας σημαντικές ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Εξάλλου, στην επιστολή του, ο Χ. Ρομπάι καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για να λειτουργήσει η ενιαία αγορά για τους Ευρωπαίους πολίτες και για τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα δώδεκα μέτρα προτεραιότητας της πρώτης πράξης για την ενιαία αγορά, θα πρέπει να επικυρωθούν, ούτως ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο Χ. Ρομπάι αναφέρει ότι πριν τον Ιούλιο του 2013 θα πρέπει να επιτευχθεί η συμφωνία για τη λεγόμενη «λογιστική οδηγία», η οποία προσδοκάται ότι θα μειώσει το διοικητικό φόρτο για εκατομμύρια ευρωπαϊκές ΜΜΕ.

Σημειώνει, επίσης, την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανεργίας και της έλλειψης εργατικού δυναμικού υψηλής ειδίκευσης στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Χ. Ρομπάι, ως τον Ιούλιο του 2013, είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας σε θέματα όπως οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες δικτύου, οι μεταφορές, η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες, καθώς και η διασύνδεση των ευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις νομοθετικές προτάσεις της για τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων», με στόχο τη λειτουργία της με την έναρξη του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2014-2020).

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook