Στο ιταλικό προεδρικό μέγαρο έφτασαν το μεσημέρι οι δύο επιτροπές που συστάθηκαν υπό τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με το δύσκολο έργο της αναζήτησης προτάσεων, στη βάση των οποίων τα κόμματα θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση -τα οποία, πάντως, δεν έχουν υποδεχθεί με μεγάλη θέρμη την κίνηση.

Το έργο των λεγόμενων «δέκα σοφών» επιμένει η ιταλική προεδρία μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε, είναι απολύτως άτυπο, αναγνωριστικό και με χρονικά όρια. Χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις το ιταλικό spread στο άνοιγμα των αγορών.

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστήριου Βαλέριο Ονίντα, μία από τις προσωπικότητες που συμμετέχουν στις επιτροπές, είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να είναι πολύ αισιόδοξος» για την έκβαση της, δύσκολης όπως την χαρακτήρισε, προσπάθειας.

Η πρώτη επιτροπή, επιτετραμμένη να βρει προτάσεις στις οποίες θα μπορούν να συμφωνήσουν τα κόμματα για θεσμικές αλλαγές, φτάνει στο ιταλικό προεδρικό μέγαρο στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας). Μία ώρα αργότερα αναμένεται και η δεύτερη επιτροπή, αντικείμενο της οποίας είναι η οικονομία.

Με ανακοίνωσή της, η ιταλική προεδρία τόνισε ως «προφανές» ότι το έργο των επιτροπών «είναι απολύτως άτυπο και εντελώς αναγνωριστικό».

Το PD του Μπερσάνι, που κυριαρχεί στη Βουλή αλλά όχι στην κατακερματισμένη Γερουσία, περιορίστηκε, διά του βουλευτή του Ντάριο Φραντσεσκίνι, στο ότι η σύσταση των επιτροπών είναι πρωτοβουλία του Ναπολιτάνο και μόνο.

Το μπερλουσκονί PdL από την πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει είτε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ή άμεση προσφυγή στις κάλπες. Από την πλευρά του M5S, ο Μπέπε Γκρίλο είπε πως το ρόλο πρέπει να τον έχει το Κοινοβούλιο, το οποίο και «δεν χρειάζεται νοσοκόμες». Ο Ονίντα τού απάντησε σχετικά ότι «σε αυτό το Κοινοβούλιο, κάποιοι χρειάζονται μάλλον νταντάδες παρά νοσοκόμες».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook