Στα 5.50 ευρώ το κιλό «έσφαξαν», παραμονές του Λαζάρου, αρνιά για το Πάσχα στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, εξέλιξη η οποία διαμορφώνει νέα δυναμική για τις τιμές παραγωγού τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς τα μικρά σφάγια των 8-12 κιλών είναι πολύ λίγα για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς αυτών των ημερών.

Για μια ακόμα φορά πάντως, η διαπραγμάτευση για την τιμή των αρνιών του Πάσχα αποδεικνύεται σκληρή, παρά το γεγονός ότι η Ανάσταση φέτος πέφτει αργά, τα ντόπια αρνιά είναι λίγα και η καταναλωτική ζήτηση προβλέπεται ζωηρή. Ιδιωτικό εμπόριο και κρατικές αρχές φαίνεται πως δουλεύουν συστηματικά προκειμένου να «φρενάρουν» τις τιμές παραγωγού και να προστατεύσουν κατά κάποιο τρόπο το πορτοφόλι του καταναλωτή σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Για να γίνει αυτό βέβαια, επιστρατεύονται μια σειρά από παράδοξες μέθοδοι που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματική εικόνα της αγοράς και τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης, με θύματα κι αυτή την φορά τους Έλληνες αιγοπροβατρόφους που έχουν υποβληθεί σε τεράστιες δαπάνες για να συντηρήσουν τα κοπάδια τους, περιμένοντας το κάτι παραπάνω από την πασχαλινή αγορά. Από την άλλη πλευρά, το ιδιωτικό εμπόριο, έχοντας πιάσει «όλα τα πόστα» και σε αγαστή συνεργασία με τις κρατικές αρχές, επιβάλει τους δικούς του όρους, προσφέροντας τιμές που διαμορφώνονται περί τα 5,5 ευρώ το κιλό.

Με δεδομένη πάντως τη ζήτηση της αγοράς, η διαπραγμάτευση της τελευταίας στιγμής δείχνει, φέτος, να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η \”μάχη\” της τιμής στην Κρήτη

Σε καθαρή τιμή παραγωγού γύρω στα 5,30 ευρώ το κιλό, κατέληξε η συμφωνία μεταξύ Carrefur Μαρινόπουλου και Μιτάτων για την αγορά αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα. Μια συμφωνία που ξεκίνησε με καλούς οιωνούς από 15.000 αμνοερίφια, στη συνέχεια «ναυάγησε» για να σωθεί τελικά στο…παρά πέντε με ποσότητες κάτω των 10.000 αρνιών. Οι σφαγές των αμνοεριφίων ξεκίνησαν με την αξιοποίηση τριών σφαγείων των νομών Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνης, από όπου προέρχονται οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι συμμετέχουν στη συμφωνία.

Nα σημειωθεί ότι η παραγγελία έγινε από τη Μαρινόπουλος ΑΕ προς την ομάδα παραγωγών Κρητικά Μιτάτα η οποία συνεργάζεται με τους κτηνοτροφικούς συλλόγους των τριών νομών.

Σύμφωνα με το σημερινό σχεδιασμό με τα αρνιά αυτά θα τροφοδοτηθούν τα καταστήματα της Μαρινόπουλος που βρίσκονται στην Κρήτη.

Η τελική τιμή που θα δοθεί στον παραγωγό θα εξαρτηθεί από το σύνολο του κόστους σφαγής και μεταφοράς των σφάγιων. Θα κυμανθεί μεταξύ 5,20 και 5,30 ευρώ ανά κιλό.

Τιμή που είναι πολύ χαμηλότερη απο αυτή που ζητούν οι κτηνοτρόφοι της χώρας και σύμφωνα με κτηνοτρόφους των Χανίων με αυτό τον τρόπο οι παραγωγοί των \”Μιτάτων\” δίνουν την δυνατότητα στο συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ να προχωρήσει σε εξευτελιστικές προσφορές δυναμιτίζοντας την προσπάθεια επιβίωσης των κτηνοτρόφων.

Έτσι οι κτηνοτρόφοι των Χανίων τηρώντας κοινή στάση με την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων της χώρας έχουν θέση ως \”κόκκινη γραμμή\” την τιμή των 6 ευρώ, και χθες προέβησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του Carrefour Μαρινόπουλου στα Χανιά, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο πρόεδρος του Συλλόγου κτηνοτρόφων κ.Σταυριανουδάκης μετά απο μήνυση του σούπερ μάρκερ.

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων αφέθη ελεύθερος αφού του ορίστηκε τακτική δικάσιμος ενώ όπως κατήγγειλε στο Flashnews.gr \”μας εκβιάζουν οι πολυεθνικές για να πουλάμε σε εξευτελιστικές τιμές\” (δείτε εδώ).

\”Κόκκινη γραμμή\” τα 6 ευρώ λέει η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων

Στο μεταξύ, όπως διαφάνηκε και από τις πρώτες συναντήσεις μεταξύ Μακεδόνων κτηνοτρόφων και εκπροσώπων των χονδρεμπόρων στο Λαγκαδά και τη Δράμα, οι παραγωγοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από την «κόκκινη γραμμή» που έχουν χαράξει στο επίπεδο των 6 ευρώ το κιλό, για να καλύπτουν έστω και οριακά το κόστος παραγωγής και ζήτησαν από τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας εμπορίας του κρέατος, τους μεσάζοντες εμπόρους και τους κρεοπώλες, να συμπιέσουν την κερδοφορία τους, για να μην «πετάξει» η τιμή του οβελία όταν φτάσει στον καταναλωτή. Με λίγα λόγια να βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους για να μην μείνει κανείς δυσαρεστημένος.

Οπλισμένοι με υπομονή για να μην υποχωρήσουν από την κόκκινη γραμμή των 6 ευρώ ανά κιλό, που είχαν θέσει από την αρχή ως βάση διαπραγμάτευσης, δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι της Βορείου Ελλάδος, που δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το παζάρι της Δράμας, το μεσημέρι της Πέμπτης. Πολλοί εξ αυτών δείχνουν εξοργισμένοι με τη στάση των εμπόρων, των πολυκαταστημάτων και των εποπτικών αρχών της αγοράς, που δεν συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και στην εφαρμογή των κανόνων της προσφοράς και ζήτησης.

«Δεν έγινε καμία πράξη. Οι εκπρόσωποι των εμπόρων εμφανίστηκαν μουδιασμένοι και με το επιχείρημα ότι τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ ενδέχεται να βγουν με πολύ χαμηλές τιμές, με τη μορφή προσφορών, για να προσελκύσουν τους καταναλωτές και να πουλήσουν τα υπόλοιπα προϊόντα τους, απέφυγαν να δώσουν αυτά που ζητήσαμε παρόλο που παρατηρείται μειωμένη προσφορά σε αμνοερίφια», είπε στο Agronews ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης. Προανάγγειλε επίσης, πως αν δεν μπει φρένο από τις αρχές στην πρακτική ευτελισμού της τιμής των αμνοεριφίων, θα ζητήσουν την παραίτηση του γενικού γραμματέα Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κομνηνού, διευκρινίζοντας ότι ήδη τις προθέσεις τους τις έχουν κάνει γνωστές με πιέσεις προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Χαρακόπουλο.

Ξερή προσφορά αντί διαπραγμάτευσης

Επί της ουσίας πάντως, η πολυαναμενόμενη διαπραγμάτευση στην πόλη της Δράμας δεν έγινε ποτέ, αφού οι μεσίτες και οι έμποροι που παρέστησαν στο τοπικό μεγάλο παζάρι, πρόσφεραν στους παραγωγούς τις περυσινές τιμές, δηλαδή 5 με 5,5 ευρώ το κιλό, κάτι που δεν μπήκε καν στο τραπέζι της συζήτησης από τους κτηνοτρόφους.

«Σε αυτά τα επίπεδα δεν είμαστε διατεθειμένοι να πουλήσουμε και αυτό παροτρύνουμε να κάνουν σε όλη τη χώρα οι κτηνοτρόφοι», σημειώνει ο κ. Καμπούρης, ο οποίος γνωρίζει καλά πως μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες θα ασκηθούν πιέσεις από τους εμπόρους σε παραγωγούς που έχουν ασφυκτικές υποχρεώσεις, για να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές.

«Έχουμε περιθώριο μέχρι και την Κυριακή για να διαπραγματευτούμε. Άλλωστε και οι έμποροι δέχονται τις δικές τους πιέσεις, αφού θα πρέπει να εφοδιάσουν έγκαιρα την αγορά ενόψει του Πάσχα» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΚ και χαρακτηρίζει καθοριστικό παράγοντα για το πού θα κάτσει η μπίλια της φετινής τιμής του οβελία για τον παραγωγό και τον καταναλωτή, το τι θα πράξουν τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, εάν δηλαδή θα προσφέρουν αρνιά και κατσίκια σε πολύ χαμηλές τιμές.

«Ελπίζουμε να μην ευτελίσουν το προϊόν για να το χρησιμοποιήσουν σαν κράχτη» τόνισε ο ίδιος και κατήγγειλε την πρακτική των προσφορών, όσο και την αδράνεια των εποπτικών αρχών σε σχέση με την αντιμετώπισή τους, που «προκαλεί απογοήτευση». Υπό το πρίσμα αυτό, αποκτά κρίσιμη σημασία, πλέον, το περιφερειακό παζάρι που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στο Κιλκίς, καθώς είναι -κατά πως φαίνεται- η τελευταία ευκαιρία να βρεθεί η χρυσή τομή και οι εμπλεκόμενοι κτηνοτρόφοι, έμποροι και εν τέλει καταναλωτές, να είναι όλοι τους ευχαριστημένοι από τη διαχείριση του ευαίσθητου θέματος των αμνοεριφίων σε μια δύσκολη περίοδο όπου όλοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

(Με πληροφορίες απο agronews.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook