Με νομοθετική ρύθμιση – εξπρές, που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος στο καθεστώς της μακρόχρονης δικαστικής προστασίας που μπορούσαν να πετύχουν συμβασιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι, παρά τη λήξη της εργασιακής σχέσης, κατόρθωναν να παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι και 7 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις μέσα από προσωρινές δικαστικές διαταγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική διάταξη θα προβλέπει την εκδίκαση όλων των υφιστάμενων προσφυγών συμβασιούχων εντός τριμήνου, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη δυνατότητα αναβολών προκειμένου να ληφθούν τελεσίδικες αποφάσεις.

Ταυτόχρονα, για να συμπληρωθεί ο προαπαιτούμενος, από την τρόικα, αριθμός των αποχωρήσεων, βασικές «δεξαμενές» θα είναι τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, από όπου αναμένεται να προέλθει το 80% από τους 12.500 συνολικά υπαλλήλους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί που θα ενταχθούν στην κινητικότητα θα είναι αναπληρωτές καθηγητές πληροφορικής, γυμναστές και καθηγητές ξένων γλωσσών, που δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν σε κενά με τις υποχρεωτικές μετατάξεις και την αύξηση των ωρών εργασίας.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης και του νέου υπουργού είναι να μην απολυθεί κανείς από τους 25.000 υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα. Ωστόσο, αν για κάποιους δεν βρεθούν θέσεις μέσα σε έναν χρόνο, θα οδηγηθούν στην απόλυση, όπως προβλέπει ο νόμος.

Την ίδια ώρα, το «μοντέλο» της αναδιοργάνωσης εν λειτουργία, αντίθετα δηλαδή με ό,τι ακολουθήθηκε στην ΕΡΤ, φέρεται να προκρίνει η κυβέρνηση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφης Γεννηματά, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η κυβέρνηση εξετάζει και το σενάριο συγχώνευσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, ήτοι της ΕΑΒ (είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία, με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους), των ΕΑΣ (θεωρείται «φιλέτο», καθώς διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία) και της ΕΛΒΟ.

moneypost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook