Μια ακόμη πολύ σημαντική διάκριση ευρωπαϊκού επιπέδου κατάφερε να αποσπάσει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας ως αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού αποθέματος της περιοχής.

Αφού αναδείχτηκε πρώτος επιλαχόντας ευρωπαϊκός προορισμός αριστείας πανελλαδικά, έπειτα από την επιτυχημένη υποβολή σχετικού φακέλου στο διαγωνισμό του προγράμματος EDEN – Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας στην οποία προχώρησε η Δημοτική Αρχή, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας βραβεύτηκε από το Υπουργείο Τουρισμού στα πλαίσια ειδικής τελετής που διοργανώθηκε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου.

Παρών στη διάρκεια της τελετής ήταν ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος, ενώ το βραβείο στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας απένειμε η Γενική Διευθύντρια Τουριστικής Πολιτικής και Οργάνωσης κα. Κωνσταντίνα Μπόγρη.

Τη Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Γιάννης Βασιλάκης, ενώ παράλληλα στη διάρκεια της τελετής πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της περιοχής του Δήμου και των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων από την Ειδική Σύμβουλο κα. Αντιγόνη Καμπάνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός EDEN – Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας (European Destination’s of Excellence) αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με κύριο στόχο να αναδείξει και να προάγει τα μοντέλα ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βασίζεται σε εθνικούς διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε χρόνο και οδηγούν στην επιλογή ενός τουριστικού «προορισμού αριστείας» από κάθε συμμετέχουσα χώρα.

Το πρόγραμμα EDEN βοηθά στην εξάπλωση των βιώσιμων πρακτικών που εφαρμόζονται στους επιλεγμένους προορισμούς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη μετατροπή αυτών των περιοχών σε πόλους έλξης επισκεπτών ολόκληρο το χρόνο.

Συνεπώς, η διαδικασία έχει στόχο να βοηθήσει στην προβολή και τη διαφήμιση βιώσιμων τουριστικών προορισμών που προωθούν ένα εναλλακτικό τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης.

Αυτή η ευρωπαϊκή αναζήτηση της αριστείας στον τουρισμό αναπτύσσεται γύρω από ένα ετήσιο θέμα, το οποίο επιλέγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το θέμα του διαγωνισμού για το 2013 ήταν: «Προσβάσιμος Τουρισμός» (Accessible Tourism).

Πανελλαδικά νικητήριος προορισμός αναδείχτηκε ο Δήμος Μαραθώνα, o οποίος επίσης βραβεύτηκε στη διάρκεια της τελετής στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου και πρώτος επιλαχόντας προορισμός ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας. Το βασικότερο χαρακτηριστικό των επιλεγμένων προορισμών είναι η δέσμευση τους στην κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Σε δηλώσεις του σχετικά με τη διάκριση του συνόλου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και τη βράβευσή του από το Υπουργείο Τουρισμού, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η διάκριση του Δήμου μας στο φετινό διαγωνισμό των Ευρωπαϊκών Προορισμών Αριστείας EDEN είναι για εμάς πολύτιμη και σημαντική, πρώτον γιατί αναγνωρίζει τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση των υποδομών με στόχο μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους δημότες και δεύτερον γιατί αναμένεται να προσδώσει στην περιοχή μας πολλαπλές ευκαιρίες διαφήμισης, προβολής και συνεργασίας.

Αποτελεί ένα έναυσμα να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στον τόπο μας προβάλλοντας ένα εναλλακτικό τουριστικό προϊόν, που για εμάς συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα, την πλούσια ιστορία και την τοπική κουλτούρα και είναι βασισμένο στις αρχές της αειφορίας, αφού ο Δήμος μας αποτελεί κατεξοχήν αγροτική περιοχή με πλούσια πολιτισμική παραγωγή και ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Στόχος μας είναι η προσέλκυση τουριστών και η εδραίωση διεθνών συνεργασιών με άξονα τη δημιουργία βιώσιμου τουριστικού αποθέματος στον τόπο μας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας διακρίνεται στα πλαίσια του συγκριμένου διαγωνισμού, αφού το 2011 μέσω του οικισμού Σμαρίου είχε αποσπάσει διάκριση ως «δεύτερος επιλαχόντας προορισμός αριστείας πανελλαδικά» (για το Σμάρι) με θέμα του τότε διαγωνισμού «Τουρισμός και ανάπλαση χώρων/περιοχών» (Tourism and regeneration of Physical Sites).

Την τελετή που διοργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού και στην οποία υπήρχε ταυτόχρονη μετάφραση στα Αγγλικά και τη νοηματική γλώσσα, τίμησαν με την παρουσία τους o Πρέσβης της Κροατίας κ. Ivan Velimir Starčević, ο Πρέσβης της Λιθουανίας κ. Alfonsas Eidintas, ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ιορδάνης Λουίζος, στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ. εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Ουγγαρίας, της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία, του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, καθώς και αρκετοί Παραολυμπιονίκες αθλητές.

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook