Νέα ευρήματα, που πιθανόν να οδηγήσουν στο άμεσο μέλλον στη δημιουργία ενός επαναστατικού τεστ, το οποίο θα προβλέπει εάν κάποιος έχει τάση για αυτοκτονία, εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Είναι η πρώτη φορά, που η αυτοκτονική προδιάθεση συνδέεται με συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο αίμα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των αυτοκτονιών.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα βρήκαν ότι άνθρωποι που σκέφτονται να βάλουν τέλος στη ζωή τους έχουν αυξημένη ποσότητα από το ένζυμο SAT1 στο αίμα τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 75 άνδρες που πάσχουν από διπολικό σύνδρομο. Από τα άτομα αυτά λήφθηκαν δείγματα αίματος για μεγάλη χρονική περίοδο, αλλά και προσωπικές συνεντεύξεις για διάστημα από τρεις έως έξι μήνες.

Το εν λόγω ένζυμο βρέθηκε σε αυξημένη ποσότητα σε εννέα από αυτούς τους ασθενείς, οι οποίοι ξαφνικά απέκτησαν δραματικά περισσότερες αυτοκτονικές σκέψεις.

Παρόμοια ήταν τα ευρήματα και στο δείγμα αίματος που λήφθηκε από άλλα εννέα άτομα, που τελικά αυτοκτόνησαν.

Αυξημένα επίπεδα του εν λόγω ενζύμου εντοπίστηκαν και σε ασθενείς που αποπειράθηκαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Η σύνδεση φαίνεται πως είναι μεγαλύτερη για τα άτομα που πάσχουν από το διπολικό σύνδρομο παρά στους σχιζοφρενείς.

Όπως εκτιμούν πλέον οι επιστήμονες, τα ευρήματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός τεστ αίματος, το οποίο θα προβλέπει εάν κάποιος έχει αυξημένη προδιάθεση στην αυτοκτονία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook