Σοκ στο χώρο του ΝΒΑ έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του Μπράιαν Τουόχι, που μέσω του βιβλίου του, που βασίζεται σε πηγές του FBI, αφήνει αιχμές για τρεις παίκτες της ομάδας των Νιου Γιορκ Νικς.

Σύμφωνα με αυτές, οι παίκτες έστηναν παιχνίδια της ομάδας τους, για λογαριασμό ενός εμπόρου ναρκωτικών που τους προμήθευε με κοκαΐνη!

O στόχος φυσικά ήταν να κερδίσει μεγάλα ποσά ο…προμηθευτής των παικτών, ο οποίος ενώ συνήθως στοιχημάτιζε ποσά των 300 δολαρίων σε αγώνες του ΝΒΑ, ξαφνικά την περίοδο 1981-82, άρχισε να ποντάρει σε αγώνες των Νικς το ποσό των 10.000 δολαρίων, συνήθως κερδίζοντας. Μάλιστα τις περισσότερες φορές στοιχημάτιζε σε ήττα της ομάδας!

Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Τουόχι, ο συγκεκριμένος έμπορος ναρκωτικών (τον οποίο φυσικά δεν κατονομάζει όπως κάνει και με τους παίκτες) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στην ανατολική ακτή.

Όλα αυτά την περίοδο 1981-82, όπου μάλιστα μέχρι τον Μάρτιο του 1982 ο συγκεκριμένος κέρδισε τα έξι από τα επτά μεγαλύτερα στοιχήματα που έπαιξε, όλα εναντίον των Νικς, και φυσικά ήταν της τάξεως των αρκετών χιλιάδων δολαρίων, την ίδια ώρα που συνέχιζε κανονικά, σε αγώνες άλλων ομάδων του ΝΒΑ να ποντάρει το ποσό των μόλις 300 δολαρίων.

Έμοιαζε οι παίκτες να ποντάρουν κόντρα στα συμφέροντά τους, δίνοντας την ευκαιρία στον γνωστό τους (τον οποίο και ενημέρωναν από πριν) να κερδίζει μεγάλα ποσά.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, καθώς οι παίκτες του ΝΒΑ κερδίζουν τόσα λεφτά. Δείτε όμως πόσο εύκολα «πέφτουν» οι παίκτες στα ναρκωτικά και θα καταλάβετε» είπε ο συγγραφέας μιλώντας στη New York Post.

Οι μεγαλύτερες υποψίες, αμέσως μετά την κυκλοφορία αυτού του βιβλίου, πέφτουν πάνω σε έναν εκ των ηγετών της ομάδας τον φημισμένο Μάικλ «Σούγκαρ» Ρέι Ρίτσαρντσον, που είχε το κλασσικό παρατσούκλι «Ζαχαρένιος» λόγω του γλυκού του παιχνιδιού αλλά όχι μόνο…

Το 1986 με προσωπική παρέμβαση του κομισάριου του NBA Ντέιβιντ Στερν, ο Σούγκαρ Ρέι αποκλείστηκε δια βίου από το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, λόγω του ότι είχε παραβεί για τρίτη φορά (!) τους κανονισμούς περί ντόπινγκ.

Το FBI είχε ερευνήσει την υπόθεση, αλλά λόγω έλλειψης σοβαρών στοιχείων, την είχε κλείσει το 1986.

«Διάολε! Ποτέ δεν κάναμε κάτι τέτοιο, είναι όλα κατασκευάσματα της φαντασίας!» απάντησε στη New York Post ο Σούγκαρ Ρέι Ρίτσαρντσον.

Πάντως εκείνη η σεζόν (1981-82) στην οποία αναφέρεται το βιβλίο, η ομάδα της Νέας Υόρκης έκανε μια από τις χειρότερες χρονιές με αρνητικό ρεκόρ νικών-ηττών (33-49) δεκαπενταετίας, μένοντας φυσικά εκτός πλέι οφ.

Ενας ρούκι (τότε) της ομάδας, ο Αλεξ Μπράντλεϊ βγάζει…λάδι τους παίκτες, λέγοντας: «Ο προπονητής μας Ρεντ Χότζμαν ήταν πιο χαλαρός και δεν είχε τον τρόπο να πείσει ιδιαίτερα τα αστέρια της ομάδας να παίξουν πιο δυνατά για αυτό και είχαν έρθει πολλές ήττες».

Οπως και να έχει το θέμα θα απασχολήσει εκ νέου τον μαγικό χώρο του ΝΒΑ, αλλά και του στοιχήματος στον αθλητισμό, ίσως τη μεγαλύτερη απειλή μαζί με το ντόπινγκ.

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook