Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα τα κράτη του κόσμου να καλωσορίσουν και να σεβαστούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και να μην τους συμπεριφέρονται σαν να είναι «πιόνια στη σκακιέρα της ανθρωπότητας».

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ανέφερε σε μήνυμά του ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών και Προσφύγων, την 19η Ιανουαρίου, ότι πρέπει να αλλάξει η στάση των χωρών που υποδέχονται μετανάστες.

«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι πιόνια στη σκακιέρα της ανθρωπότητας. Είναι παιδιά, γυναίκες και άνδρες που εγκαταλείπουν ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για πολλούς λόγους, που μοιράζονται μια θεμιτή επιθυμία να γνωρίσουν κάτι καλύτερο, να αποκτήσουν κάτι καλύτερο και πάνω από όλα να γίνουν κάτι καλύτερο», επισήμανε ο πάπας Φραγκίσκος.

Η πραγματικότητα της μετανάστευσης απαιτεί εξάλλου «μια διεθνή συνεργασία» με «την υιοθέτηση από όλους κανονιστικών εργαλείων που προστατεύουν και προάγουν τον άνθρωπο», σημειώνει ο πάπας.

Αντί να δημιουργούν «ανυπέρβλητα εμπόδια», οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν «μια καλή συνεργασία για να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και την παγκοσμιοποίηση χωρίς κανόνες». «Καμία χώρα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη τις δυσκολίες που συνδέονται με το φαινόμενο αυτό», υπογράμμισε ο ποντίφικας.

«Ιδιαιτέρως ανησυχητικές είναι οι καταστάσεις στις οποίες η μετανάστευση όχι μόνο δεν γίνεται οικειοθελώς, αλλά προωθείται από διάφορες μορφές ανθρώπινου δουλεμπορίου. Σήμερα, η “δουλεία” είναι ένα κοινό νόμισμα», επεσήμανε ο πάπας Φραγκίσκος.

Στο μήνυμά του κατήγγειλε επίσης τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται για πολύ χαμηλά ημερομίσθια στη γεωργία και σε παράνομα εργοστάσια στην Ιταλία και αλλού στην Ευρώπη.

«Απαιτείται μια αλλαγή συμπεριφοράς από όλους απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που να απομακρύνεται από την άμυνα και τον φόβο, την αδιαφορία και την περιθωριοποίηση (…) προς μια συμπεριφορά που βασίζεται στον πολιτισμό του συγκερασμού, του μοναδικού πολιτισμού που είναι ικανός να δημιουργήσει ένα καλύτερο, πιο δίκαιο και αδελφικό κόσμο», κατέληξε ο πάπας Φραγκίσκος.

newpost.gr