Όταν οι αναλυτές της HSBC Holdings αναβάθμισαν πρόσφατα τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια οικονομία, ανέδειξαν μια συγκεκριμένη πηγή ανάπτυξης: τις εξαγωγές. Το γεγονός, ωστόσο, πως είναι αδύνατο όλες οι χώρες να πωλούν περισσότερα από όσα αγοράζουν σημαίνει πως κάποιοι αναλυτές κάνουν λάθος – εκτός και αν το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα γίνει η νέα πηγή ζήτησης, είπε ο Stephen King, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC σε συνέδριο στο Λονδίνο στις 16 Οκτωβρίου. «Οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές παραείναι αισιόδοξες», εκτίμησε ο King, που έχει υπηρετήσει στο βρετανικό υπ. Οικονομικών.

Το στοίχημα του εμπορίου χάνεται για τις επιχειρήσεις και τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, που ήλπιζαν πως το εμπόριο θα έδινε ώθηση στην ανάκαμψη εκείνη που παρεμποδίζει η υποτονική εγχώρια ζήτηση. Την εβδομάδα της 20ής Οκτωβρίου, οι εταιρείες Caterpillar και Unilever ανακοίνωσαν πως η ζήτηση από πελάτες του εξωτερικού συρρικνώνεται. Η ολλανδική υπηρεσία ανάλυσης οικονομικής πολιτικής CBP εκτίμησε σε έκθεσή της στις 24 Οκτωβρίου πως ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου υποχώρησε κατά 0,8% τον Αύγουστο.

Με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, από τη Βραζιλία έως την Ινδία, να επιβραδύνονται, το εμπόριο χάνει έδαφος. Το δολάριο έχει αρχίσει και πάλι να αποδυναμώνεται, εξαιτίας της συνεχιζόμενης δέσμευσης της Fed να υιοθετεί μέτρα στήριξης. «Το εμπόριο θα είχε ανεβάσει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε συνθήκες φυσιολογικής ανάκαμψης», λέει ο Simon Evenett, καθηγητής Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του St Gallen στην Ελβετία. «Τώρα, όμως, οι προοπτικές είναι μια από τα ίδια, αφού υπάρχει πολύ μεγαλύτερη οικονομική αβεβαιότητα από ό,τι στην αρχή του έτους».

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ -στα 38,8 δισ. δολ.- μεταβλήθηκε ελάχιστα τον Αύγουστο, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν 0,1% και οι εισαγωγές σημείωσαν οριακή μεταβολή. Οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν απρόσμενα τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εισαγωγές από την Ταϊβάν και τη Ν. Κορέα υποχώρησαν. Αλλά και στην Ιαπωνία, παρά το πιο αδύναμο γεν, ο όγκος των εξαγωγών συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του εμπορίου το 2013 και το 2014 στο 2,5% και 4,5%, αντίστοιχα, με μέσο όρο 20ετίας 5,4%.

Η επιβράδυνση είναι κυρίως συνέπεια της πτώσης της ζήτησης από τα αναπτυσσόμενα κράτη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών το 2013, στο 4,5%, από 5% προηγουμένως. Ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα η Κίνα, προσπαθούν να επαναφέρουν ισορροπία στις οικονομίες τους μέσω της τόνωσης της εγχώριας ζήτησης.

Με τα μάτια των επιχειρήσεων

Η Caterpillar, η κορυφαία εταιρεία κατασκευαστικού και μεταλλευτικού εξοπλισμού, υποβάθμισε στις 23 Οκτωβρίου τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις και τα κέρδη του 2013, επικαλούμενη τη μειωμένη ζήτηση από τις παραγωγούς εμπορευμάτων αλλά και την αβεβαιότητα για την παγκόσμια ανάπτυξη.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook