Μπορεί το θρίλερ για το κατά πόσο η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα να παίρνει τέλος, καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν την Τρίτη, ωστόσο ορθάνοιχτο παραμένει το ζήτημα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως διαμηνύεται από την πλευρά των δανειστών, η τρόικα επιστρέφει μόνο για κλείσει τη συμφωνία για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ (δηλαδή για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων), ενώ συμφωνία για τις «καυτές» εκκρεμότητες του προγράμματος δεν προβλέπεται νωρίτερα από τον Ιανουάριο.

Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει με mail τους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας ότι όχι μόνο δεν κλείνουν μέτωπα, αλλά ότι ανοίγουν ολοένα και περισσότερα και πως η αξιολόγηση δεν προχωρά.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο mail του ΔΝΤ αναφέρεται ότι το πρόγραμμα εκτροχιάζεται μήνα με τον μήνα.

Ειδικότερα, σε πίνακα που συνοδεύει το σημείωμα, αναφέρεται ότι από τις 35 μνημονιακές δράσεις που όφειλε να εκτελέσει η κυβέρνηση τον Ιούλιο, υλοποιήθηκαν οι 28, από τις 26 του Αυγούστου μόνο οι 15, από τις 47 του Σεπτεμβρίου μόνο οι 13, από τις 20 του Οκτωβρίου μόνο οι 4 και από τις 7 του Νοεμβρίου δεν υλοποιήθηκε καμία. Συμπερασματικά, από τις συνολικά 135 δράσεις, τις οποίες όφειλε να φέρει εις πέρας η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η φθινοπωρινή αξιολόγηση, η χώρα έχει συμμορφωθεί με τις 60, με πτωτική απόδοση κάθε μήνα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αξιωματούχος της τρόικας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σπουδή της κυβέρνησης να νομοθετεί επί ανοικτών ζητημάτων της αξιολόγησης μονομερώς, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με την τρόικα, εκλαμβάνεται ως πρόκληση και αποτελεί πρακτική που πρέπει να σταματήσει, διότι κάθε άλλο παρά βοηθάει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κι ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για «κόκκινες γραμμές» και έχει προαναγγείλει την πρόθεσή της να προχωρήσει μονομερώς στο ζήτημα των πλειστηριασμών για παράδειγμα, οι δανειστές αποφάσισαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα: Στις 23:45 το Σάββατο, την ώρα που στο βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού βρισκόταν ο πρωθυπουργός, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα πριν από τον Ιανουάριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανακοίνωση της Κομισιόν εστάλη ταυτόσημη και από το ΔΝΤ στα mail των ελλήνων δημοσιογράφων, όχι όμως και των ανταποκριτών στην Ουασινγκτον. Όπως και να έχει, το μήνυμα προκάλεσε ανησυχία στην κυβέρνηση, που έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έως το τέλος του έτους – πριν αναλάβει η χώρα την προεδρία της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Mega, στο οικονομικό επιτελείο και στο γραφείο του πρωθυπουργού σήμανε συναγερμός και ακολούθησαν αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το τελικό αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ήταν ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα (την Τρίτη μετά το Eurogroup της Δευτέρας), αλλά η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί εντός Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το κλίμα, η Κομισιόν έδωσε τις σχετικές διευκρινίσεις, σημειώνοντας ότι με την βραδινή ανακοίνωση του Σαββάτου ήθελε να εκφράσει την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση πριν από τον Ιανουάριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας εξ αρχής ήθελαν να συνοδευτεί η ανακοίνωση της επιστροφής τους στην Αθήνα με τη διευκρίνιση ότι δεν αναμένεται ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε αυτήν την αποστολή, προκειμένου να μην δημιουργούνται προσδοκίες, οι οποίες στη συνέχεια θα διαψευστούν και θα επιδεινωθεί η εικόνα.

Έτσι, η τρόικα επιστρέφει μεν την Τρίτη, αλλά μόνο για να κλείσει το ζήτημα των προαπαιτούμενων της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ (η οποία έχει λάβει την προέγκριση από τον Ιούλιο), δηλαδή για να καταλήξει σε συμφωνία για τον τρόπο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το ζήτημα θα κλείσει και η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ μπορεί να γίνει και με τηλεδιάσκεψη.

Επιπλέον, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τα υπόλοιπα ζητήματα, θα προχωρήσει μονομερώς – τουλάχιστον στο ζήτημα των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με το Mega, εξετάζεται η λύση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα προβλέπει χρονική επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς το σχετικό νομικό πλαίσιο έχει ισχύ έως το τέλος του έτους.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα είναι βαρύ κάτι που αναμένεται να διαφανεί και στο Eurogroup που συνεδριάζει τη Δευτέρα με τη συμμετοχή του Γ.Στουρνάρα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook