Πλημμύρες, σεισμοί, τυφώνες και πυρκαγιές απασχόλησαν και φέτος την παγκόσμια κοινή γνώμη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με εικόνες καταστροφής να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της χρονιάς ήταν ο κυκλώνας Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 6.000 άνθρωποι, αλλά μέσα στο 2013 υπήρξαν και αρκετοί ισχυροί σεισμοί, μεγάλες πυρκαγιές και εκτεταμένες πλημμύρες.

Κυκλώνας Χαϊγιάν – Φιλιππίνες

Θεωρείται μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έχουν πλήξει τον πλανήτη. Ο τυφώνας Χαϊγιάν στις 8 Νοεμβρίου χτύπησε τις κεντρικές Φιλιππίνες, σκοτώνοντας σχεδόν 6.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας περισσότερους από 3,6 εκατ. ανθρώπους. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, 1.779 πολίτες εξακολουθούν να αγνοούνται.

\"\"

Οι άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητες άνω των 235 μιλίων/ώρα αφάνισαν πολλές παράκτιες περιοχές και κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των υποδομών της περιοχής.

\"\"

\"\"

Πυρκαγιές – Αυστραλία

Δραματικές ημέρες έζησε η Αυστραλία στις αρχές του χρόνου λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, οι οποίες είτε προκλήθηκαν από τον καύσωνα είτε ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών.

\"\"

Η Νέα Νότια Ουαλία, η Βικτόρια και η Τασμανία ήταν μερικές μόνο από τις περιοχές που αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα, με χιλιάδες κατοίκους να απομακρύνονται από τα σπίτια τους.

\"\"

Από τις συγκεκριμένες πυρκαγιές είναι και η συγκλονιστική ιστορία του Τιμ και της Τάιμι Χολμς, που είδε το φως της δημοσιότητας. Ο Τιμ και η Τάιμι είδαν το σπίτι τους στην Τασμανία να παραδίδεται στις φλόγες και τις ζωές των ίδιων και των εγγονίων τους να απειλούνται. 

\"\"

Οι ίδιοι οδήγησαν τα παιδιά στη θάλασσα για να τα σώσουν και έτσι όλοι μαζί βρήκαν καταφύγιο στο νερό, κάτω από μια ξύλινη προβλήτα. 

Ανέπνεαν με δυσκολία εξαιτίας του καπνού. Αλλά κατάφεραν να μείνουν στο νερό σχεδόν τρεις ώρες, πριν ο Τιμ Χολμς βρει μια βάρκα που τους απομάκρυνε από τον κίνδυνο. 

\"\"

Μάλιστα, είχε την ψυχραιμία να βγάλει φωτογραφίες και να τις στείλει στην κόρη του για να την ειδοποιήσει πως όλοι ήταν ζωντανοί.  

Κυκλώνας Φαϊλίν – Ινδία

Ο πιο δυνατός τυφώνας που έχει χτυπήσει την Ινδία τα τελευταία 14 χρόνια, ο Φαϊλίν επηρέασε τη ζωή περισσότερων από 13 εκατομμυρίων ανθρώπων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

\"\"

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι άνεμοι με ταχύτητα πάνω από 150 μίλια/ώρα προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές, ωστόσο λιγότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 

\"\"

Καταιγίδα Μάνουελ και τυφώνας Ινγκρίντ – Μεξικό

Το ταυτόχρονο πέρασμα μιας καταιγίδας και ενός τυφώνα συγκλόνισαν φέτος τον Σεπτέμβριο το Μεξικό. Οι καταρρακτώδεις βροχές στον Κόλπο του Μεξικού και τις παράκτιες περιοχές του Ειρηνικού προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις και ανάγκασαν αρκετές πόλεις να ακυρώσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας.

\"\"

Μόνο στην επαρχία Γκουερέρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άτομα και πάνω από 200.000 επηρεάστηκαν, ενώ στο Ακαπούλκο μεγάλη ποσότητα λάσπης έθαψε σπίτια και οχήματα.

\"\"

Από τις πρωτοφανείς πλημμύρες της καταιγίδας Μάνουελ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι και από τον τυφώνα Ινγκρίντ τουλάχιστον 17.

\"\"

Σεισμός 7,2 Ρίχτερ – Βισάγιας, Φιλιππίνες

Μόλις τρεις εβδομάδες πριν τον κυκλώνα Χαϊγιάν, σεισμός 7,2 Ρίχτερ έπληξε τις νότιες Φιλιππίνες, σκορπώντας τον πανικό.

\"\"

Τουλάχιστον 222 άτομα σκοτώθηκαν και 350.000 εκτοπίστηκαν από τις οικίες τους, ενώ 3.000 σπίτια καταστράφηκαν και 16.000 υπέστησαν ζημιές. Ακόμη, σημειώθηκαν πολλές κατολισθήσεις και υπήρξαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

\"\"

Ανεμοστρόβιλοι – ΗΠΑ

Τέξας, Μάιος: Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν ανεμοστρόβιλοι έπληξαν την πολιτεία του Τέξας. Πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και 75 σπίτια καταστράφηκαν από τους ανεμοστρόβιλους στην περιοχή έξω από την πόλη Γράντμπουρι, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Φορτ Γουερθ, ενώ σχολικά λεωφορεία επιστρατεύτηκαν για να μεταφέρουν τους κατοίκους σε ασφαλείς περιοχές.

\"\"

Οκλαχόμα, Μάιος: Τουλάχιστον 91 άτομα, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, ήταν ο τραγικός απολογισμός από το σαρωτικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου που έπληξε την περιοχή Μουρ της Οκλαχόμα Σίτι και κατέστρεψε ολοσχερώς δύο σχολεία και εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις. Μάλιστα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση μεγίστης καταστροφής. 

\"\"

Ο ισχυρότατος ανεμοστρόβιλος είχε πλάτος 800 μέτρων και κατατάχθηκε στην κλίμακα Fujita ως ισχύος EF-4, ο δεύτερος δηλαδή ισχυρότερος τύπος ανεμοστρόβιλου.

\"\"

Λίγες ημέρες αργότερα, ένας νέος ανεμοστρόβιλος χτύπησε την πόλη Μουρ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον άλλων πέντε ανθρώπων. 

\"\"

Σεισμός 8 Ρίχτερ – Νησιά Σολομώντα

Χαμηλό τσουνάμι, ύψους περίπου ενός μέτρου, χτύπησε τα ανατολικά νησιά Σολομώντα μετά από ισχυρότατο σεισμό 8 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα στον Ειρηνικό.

\"\"

Από τον σεισμό έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ενώ ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε σπίτια και αναγκάζοντας 3.000 άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

\"\"

Σεισμός 6,6 Ρίχτερ – Κίνα

Τουλάχιστον 188 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 11.500 τραυματίστηκαν και 17.000 οικογένειες έμειναν άστεγες από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την επαρχία Σιτσουάν της Κίνας τον Απρίλιο.

\"\"

Η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στις πληγείσες περιοχές ήταν πολύ δύσκολη, καθώς το οδικό δίκτυο είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές και πολλοί δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι.

\"\"

Πλημμύρες – Μοζαμβίκη

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Ιανουάριο από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Μοζαμβίκη, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν.

\"\"

Μέσα σε 12 ημέρες στις κεντρικές επαρχίες της χώρας έπεσε τόση βροχή όση πέφτει συνήθως τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο μαζί, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

\"\"

Στην πρωτεύουσα της χώρας γέφυρες, δρόμοι και σχολεία υπέστησαν ζημιές που ανήλθαν στα 30 εκατομμύρια δολάρια.

\"\"



Πλημμύρες – Κεντρική Ευρώπη

Και η κεντρική Ευρώπη ήρθε το 2013 αντιμέτωπη με φονικές πλημμύρες. Από αυτές σκοτώθηκαν έντεκα άνθρωποι και χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην ανατολική Γερμανία, μετά την κατάρρευση αντιπλημμυρικού φράγματος από τα φουσκωμένα νερά του ποταμού Έλβα.

\"\"

Οι συγκεκριμένες πλημμύρες ήταν οι χειρότερες που έπληξαν τη Γερμανία εδώ και δέκα χρόνια, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να χορηγεί 100 εκατ. ευρώ άμεσης βοήθειας και πηγαίνοντας σε αρκετές πληγείσες πόλεις, προκειμένου να δει την κατάσταση από κοντά.

\"\"

\"\"

Μουσώνες – Ινδία

Περίπου 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Ιούνιο στην Ινδία από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις εξαιτίας του μουσώνα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και πάνω από 3.000 ήταν οι αγνοούμενοι. 

\"\"

Χιλιάδες προσκυνητές που όπως κάθε χρόνο επισκέπτονται ινδουιστικούς τόπους λατρείας στα Ιμαλάια, τουρίστες και κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις ξαφνικές, καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων, με αποτέλεσμα η χώρα να θρηνήσει εκατοντάδες νεκρούς.

\"\"

Πλημμύρες – Πακιστάν

Οι πλημμύρες τις οποίες προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν στο Πακιστάν τον Αύγουστο εξαιτίας των μουσώνων στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές.

\"\"

Τα περισσότερα θύματα στην παράκτια πόλη πέθαναν από ηλεκτροπληξία, καθώς ισχυροί άνεμοι ανέτρεψαν πολλές κολόνες του δικτύου ηλεκτροδότησης, πνιγμό ή κατάρρευση κτιρίων.

\"\"

Πλημμύρες – Κολοράντο

Σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους στοίχισαν τη ζωή οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τον Σεπτέμβριο την πολιτεία του Κολοράντο στις ΗΠΑ, ενώ 11.700 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

\"\"

Οι πλημμύρες, από τις χειρότερες που έχουν πλήξει το Κολοράντο επηρέασαν κυρίως 15 κομητείες, κατέστρεψαν περισσότερα από 1.500 σπίτια και πολλούς δρόμους και γέφυρες, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Κολοράντο


newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook