Τις ιδανικές συνθήκες για πιο τραγανές τηγανιτές πατάτες βρήκαν οι Έλληνες ερευνητές, Γιάννης Λιούμπας και Θοδωρής Καραπάντσιος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που επιχείρησαν το μαγείρεμα σε συνθήκες του πλανήτη Δία, με γενικό στόχο να βελτιώσουν το διαστημικό φαγητό για τους μελλοντικούς αστροναύτες.

Οι δυο επιστήμονες έκοψαν πατάτες σε λεπτές λωρίδες και τις τηγάνισαν σε παρθένο ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας τη Φυγόκεντρο Μεγάλης Διαμέτρου (LDC) στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ολλανδία.

Όπως προέκυψε στο πλαίσιο του πειράματος, η υψηλότερη βαρύτητα αύξησε σημαντικά τη μεταφορά θερμότητας από το καυτό λάδι στις πατάτες, με αποτέλεσμα αυτές να αποκτήσουν τραγανή κρούστα και να τηγανιστούν σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Η περιστρεφόμενη συσκευή δημιούργησε βαρυτικές δυνάμεις 9g, εννιαπλάσιες δηλαδή από αυτές που αναπτύσσονται στην επιφάνεια της Γης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Huffington Post, η κρούστα των πατατών έφτασε στο βέλτιστο πάχος όταν αυτές τηγανίστηκαν σε τριπλάσιο βαρυτικό πεδίο από αυτό της Γης. Αντίθετα, περαιτέρω αύξηση της βαρύτητας δεν κατέστησε τις πατάτες περισσότερο τραγανές.

Το μειονέκτημα είναι πως οι πατάτες ψήθηκαν μόνο από την μια πλευρά. Αυτό συνέβη γιατί η κάτω επιφάνειά τους απομονώθηκε από το καυτό λάδι λόγω των υδρατμών που απελευθερώνονταν από τους πόρους τους.

Έτσι, η κάτω πλευρά μούλιασε και η αύξηση των βαρυτικών δυνάμεων δεν είχε καμία επίδραση.

Οι ερευνητές αναμένεται να λύσουν το πρόβλημα με περαιτέρω πειράματα σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

newpost.gr